Protože se trolling týká i našeho fóra, stojí za zamyšlení článek z klávesnice Jiřího Hlavenky:
http://www.lupa.cz/clanky/jiri-hlavenka ... mpaign=rss
Vybrané pasáže:
Všechna velká média postupně provádějí úpravy směřující k „de-anonymizaci“ diskusí; prostředky jsou různé, deklarovaný cíl stejný – zkvalitnění diskusí, redukci „žumpovitosti“ českých diskusních fór. Raději méně, ale kvalitněji, říkají vydavatelé.
Je český národ bandou trollů, zatímco Američanů jsou zdvořilí, korektní a věcní? Vůbec ne.
Časem se pak ona diskusní scéna „vytříbila“ tak, že se vlastně dokonale zvrhla. Lidé, kteří mají co říci, kteří si dají práci s hledáním, formulováním názoru, kteří jsou ochotní argumentovat, z těchto diskusních fór vymizeli.
Kdo internetové diskuse v té době sledoval, věděl, že se postupně vykrystalizovala skupinka diskutujících, kteří se vyjadřovali k zcela jakémukoli článku.
De-anonymizace pomocí složité registrace ... zcela spolehlivě vyhání lidi, kteří si na daném webu přečtou semtam článek a k některému mají důležitou, zásadní připomínku, argument, opravu – protože aby tam tento důležitý komentář mohli vložit, museli by nejdříve projít korespondenčním procesem se Seznamem a to kvůli jednomu příspěvku dělat nebudou.
Řekněme to ještě jednou a zřetelně: žádné metody k odstranění anonymity, ať přes skenování občanky, přes Facebook, Disqus nebo cokoli jiného nepomohou.
Jestli chtějí vydavatelé situaci zlepšit, mají dvě možnosti. První je diskuse zcela zrušit, či je vypnout pod takovými články, u kterých ze zkušenosti vědí, že by přitáhly pouze žumpu. Druhou je pak dělat to, co ostatně dělají všichni významní vydavatelé všude na světě, jen u nás ne: editovat je velmi přísně a tak, aby hodnotu a reputaci média zvyšovaly.
Ale to je přece cenzura! Nemáte právo, platí svoboda projevu! Už slyším ten křik. Nemáte pravdu: jako vydavatel mám veškeré právo s vašimi příspěvky dělat co chci. Toto je moje médium, moje vizitka, můj dvoreček, pouze já rozhoduji, co na něm bude a nebude – taky nesu za to, jak to vypadá, veškerou zodpovědnost.
Editace diskusních fór ve světových médiích je velice silná. Editoři nevyhazují jen vysloveně urážlivé diskusní příspěvky, ale obecně všechny, které nepřinášejí přidanou hodnotu.