Už mě nebaví, jak mi ty sr**** chodí z tohoto tématu, a tak řeknu rado12345, proč multipath nebude nikdy tak dobrý jako FDD spoj a ani jako nstreme dual (což je dle mně taky FDD spoj realizovaný mírně okultní technologií).
U FDD spoje jde vždy rámec tam jednou cestou a zpět jinou (druhou). Uděláme si tu modelový příklad:
FDD spoj v pásmu 10 GHz - tam jsou data po kanálu 4, zpět po kanálu 10. Bavíme se o fyzické vrstvě. Nad tím běží nějaké to CRC, které pohlídá, aby to prolezlo ok. Potvrzení, že daná věc je ok nebo ne, jde tím druhým kanálem (tedy pro rámec poslaný na kanále 4 jde potvrzení po kanále 10). V tom rámci šla data obalená nějakým IP (říkejme této vrstvě IP vrstva). ACK od TCP/IP šlo tedy opět jako potvrzení rámce (IP data přilezla po kanále 4, IP ack už valí kanálem 10). Vše je cool, kanál 4 je potřeba mít volný na jedné straně a na druhé straně se může dít kdo ví co. To samé s kanálem 10 na druhé straně.
Teďka vezmeme multipath.
Mějme 2 spoje v pásmu 5 GHz postavené na 802.11 v kterékoli mutaci (legacy, nstreme, nv2). Oba končí někde v routerech a my metrikou docílíme, že data jedním spojem tečou tam a druhým zpět. Jeden jede na kanále 5500, druhý na 5700.
Multipath
Podívejme se na to z pohledu fyzické vrstvy. 802.11 rámce se potvrzují (pro zamotání terminologie se samozřejmě a opět jmenují ACK), tedy data, která odešlu na kanále 5700, musí být potvrzena na tomto spoji - tedy musí prolézt ACK na frekvenci 5700 v opačném směru, než šla užitečná data. Zde bych rád upozornil na to, že ACK v 802.11 lezou na tzv. basic rate - tedy 6 Mbit. Mrkneme o vrstvu víš - tam se děje to samé - potvrzení rámce jde tam i zpět na kanále 5700 přesto, že užitečná data jdou jen jedním směrem. U IP vrstvy to je tuplem takové, ale pozor! Doručení IP ACK vyvolá opět potvrzení na nižší vrstvě (tedy další režii). Co z toho plyne - ten spoj vysílá na obou stranách. To by nebyla taková trágedie, pokud by nemusel i na obou stranách být schopen PŘIJMOUT v pořádku data. Tedy - spoj, kterým tlačím data jedním směrem a vše vypadá v UDP cool, mi shodí šum, bordel, ruch, rušení na druhé straně, protože nebudu schopen přenést IP ACK a 802.11 ACK pro data přenesená přes daný spoj. To samé se děje na druhém spoji. Navíc - pokud by jeden spoj byl zarušen a houby by přenesl, ale pořád něco, tak jak zde již někdo psal, OSPF ho z tabulky nevyhodí, protože hello packety prolezou i s potvrzeními.
Pochopeno? Mám ti do SZ poslat číslo účtu? :)