hmm - zajímavé. No hotspot balíčky mám na mainrouteru i ostatních AP, ale nikde to není nakonfigurované ani to neběží, takže v tom by asi zakopaný pes být neměl... Když jsem to řešil na jednom AP, tak jsem tam akorát našel, že si ap načetlo navíc adresu z dhcpčka virtualap, ktery na tom běželo - tak mi napadlo, že se tam trochu víc předávaj pakety a tím by třeba došlo na načtení kostry stránky a pak by te zbytek byl zahozenej, protože odezva by byla moc dloho po požadavku. DHCP klienta jsem vypnut (zůstal tam po předchozim nastavení a já si toho nevšiml) a vše najednou fungovalo. Jenže se to potom objevilo jinde a pak i znova na stejném místě a i na jiných AP.
Zajímavé je, že se to objevilo i na UPC (jak tu zaznělo) - i když všichni víme, jak jim to funguje...
No mě napadly víceméně jen dva směry kterými se dát a to je problém s DNS nebo routy.
Routy jsem všechny překontroloval a jsou ok.
DNS jsem taky překontroloval a je to taky ok - je pravda, že nám ho dělá náš operátor (lokální - nic velkého), ale vše ostatní běželo naprosto v pořádku, tak nemám důvod si myslet, že by měli problém.
Ještě mi teďka napadla jedna věc - po dokončení konsolidace tj. zásah po kterém se to objevilo, začala být síť dost brutálně vytěžována z venku DoS útokem. V rámci toho došlo k omezení služeb na googlu. To jsem pořešil zradikalizováním firewallu, který byl před tím ušit horkou jehlou a propouštěl skoro všechno. Následně se služby zprovoznili všechny zpátky a v normalu - jedinné co se zachovalo je tenhle problém s FB a YT. Jak jsem koukal po netu, tak se to objevuje různě i u jiných lidí, ale zkuste to vysvětlit klientům, když jsou to např. ženy na mateřské, pro které je fb prakticky jediným stykem s realitou (né že bych to považoval za správné, ale štve mi, že nejsem schopen nejít, kde je problém).
Ještě upřesnění - vše běží na ROS 5.22 a není to nic velkého tj. mainrouter RB00 s dautherboardem (5AP a spoj), groove kterej dela spoj na dalsi AP (RB433) a pak AP (RB333) na spoji od mainrouteru. Vytížení v řádu max desítek procent.