Polovina podobných případů je, že mám na síti 2x stejné router id. A může trvat dlouho, ne se to někde projeví (záleží to na pořadí nahození jendotlivých linek, pokud si sendou dobře, tak se ten prblém může dlouho maskovat).
V podstat jde o to, že router vysílá všem routerům v OSPF pod svým id informace o svých změnách. Pokud vyílají dva orutery pod stejným od, tak to pak zlbne, že jeden shodí přenos druhému někde v půlce...
Pokud mám síť jen jednu areu, tak slušný příznak toho stavu je, že kdy se podívám do routers / ospf / lsa, dám utřídit podle originátor, tak obvkyle sekvenční čísla pro jeden zdroj jsou tak nějak vedle sebe a i stáří těch dat. Pokud něco extrám ustřeluje, tak je to buď příznak, že ta linka je totální držák (nízké seq číslo, vesoké stáří) neustále padá (age je nízké) nebo to pochází z jiného routeru se stejným router id...
Pokud si to utřídím podle času, tak jako nejmládší, pokud něco pořád přeskakuje, tak kolem routeru s daným router id bude něco nestabilního.
Pokud je multiarea síť a nejlépe se stuby, tak je trošku horší pro hledání (zvláště pokud zdojené router id bude v různých/vzdálených areí).
Pak jsou další možné příčiny od blbosti typu, e mám omylem v routeru zavlečen nějaký filtr, chyba ROS, ...
Je dobré se podíva,t že orutovací tabulka ospf procesu je ve shosě s tou aktivně používanou /ip route kontra /routing ospf route.