Já ty socany, nebo vlastně i všechny ostatní, co brojí proti švarc systému, nechápu.
Živnostník na švarcu, který se o sebe postará, zaplatí si měsíčně aspoň minimální zálohy na sociální a zdravotní (2013 je to celkem 3638Kč) a z toho co vydělá a utratí, přinese do státní kasy na nepřímých daních (spotřební, DPH) další peníze. Když mu jako stát nebudu házet klacky pod nohy, bude se mu dařit a na kraji roku, po daňovém přiznání, mi od něj přijde jako bonus doplatek sociálního, pojišťovně zdravotního pojištění. Když se mu bude opravdu dobře dařit, tak do státní kasy přinese ještě i doplatek daně z příjmu.
Když mu zakážu švarc, na trvalý úvazek ho nikdo nevezme a on skončí na pracáku. Pak mu jako stát musím měsíčně dát podporu, platit za něj sociální a zdravotní. Takový člověk s podporou pak šetří, aby vyšel do další podpory, neutrácí, má minimální spotřebu a tím mi neplatí ani nepřímé daně, takže je pro stát jen finanční zátěží.
Normální člověk, který má v hlavě aspoň kousek rozumu, tak už z těchto dvou odstavců vidí, jak velký je v tom rozdíl a na kolik takový jeden člověk státu přijde - v prvním případě nemusí dát měsíčně stát ani korunu a má z něj prospěch, v druhém případě ho dotuje a vrátí se mu zpět jen zlomek.
Sám zaměstnávám na švarc občas člověka, nemám pro něj tolik práce, abych si ho mohl držet na trvalo, nebo by mi po zaplacení odvodů za ty peníze nechtěl dělat. Tak si ho volám jen podle potřeby. Když mi to stát znemožní, tak toho člověka stejně nezaměstnám a už si ho ani nezavolám. Jeho práci si budu dělat sám a budu občas dělat do noci.
Stejně tak v případě 30% daně z příjmu (protože jsem telco společnost - nezáleží na tom jestli malá nebo velká - a vykořisťuju zaměstnance) udělám jednoduchou věc.. Abych si udržel zákazníky, nezdražím, ale propustím "přebytečné" zaměstnance, kteří mě stojí moc peněz. Jejich práci přenesu na zaměstnance co zůstanou, ovšem za stejnou mzdu. Tímto si stát defacto sám zprostředkovaně vygeneroval kandidáty na úřad práce a tuplem vykořisťované zaměstnance.