Darrieus je velmi pekny,u solarnich panelu bych doporucil -podle jejich velikosti-neco podobneho jako
http://www.parabola.cz/clanky/675/natac ... ych-anten/
kompletni system,ktery by sledoval jak elevaci,tak azimut by potreboval jeste jeden motor navic.U reseni s otacenim kolem stozaru by dochazelo ke zbytecnym ztratam rano a vecer.
Resime neco podobneho pro ostrovni systemy,prozatim takto-
Solar nataceci.jpg
Pouze jednoose zkusebni zarizeni pro srovnani ucinnosti s fixnim umistenim panelu,puvodni ram s panely byl uchycen napevno pomoci prodlouzenych matic,trcicich z krytiny a viditelnych na fotografii.Narust energeticke bilance cini asi 25-30 % oproti pevnemu provedeni.
Ano toto znám a používám to v jiném solárním systému. Jen to má nevýhodu v originálu disecq točí jen +- 180° . Navíc tam je ozubené kolo které má omezené zuby na cca 220° včetně omezení na mikrospínače. Sluníčko se v létě otočí až o 240° tak jsem to vyřešil jinak. Nahradil jsem to novým oz. kolem a nyní je vše OK. Ale jako základ je to dobré s ohledem na pořizovací hodnotu disecq. Jen bych si to na přímo netroufl nasadit na více panelů, nebude tam žádná tuhost při větru. Mám pocit, že tyto motory jsou na max parabolu 1200mm.
Ale na tento systém (Horní Dolní)to mám vymyšlené jinak (motory) a samozřejmě tam bude sklon panelů nahoru a dolů. Opravdu to má smysl, panely umí pak dát cca o 15-20% více při náklonu. Navíc na panelech které jsou namontované pevně s tím když v poledne je zrovna zamračeno, tak je pak 24 hodin smolík.
Kreslil jsem to 2 dny a ještě na tom stále dělám, jde v první řadě o koncept a hlavně o co nejnižší cenu trackeru tak, aby to bylo ekonomicky návratné.
K větrné, ano je to laminát s pěnovou výztuží a nerezovým profilem přes vše, váha jednoho listu je cca 23kg včetně s vyvážením na 2gramy. Na tom videu to mám na vozíku schválně ale z jiného důvodu než jen pouhá manipulace. Potřeboval jsem zjistit náklon listů od osy. Finální verze větrné pak bude vypadat konstrukčně jinak ale při výrobě forem už tam pak nejde změnit geometrie a náběh listů.
A proč tam lezu ? Jednoduché... potřeboval jsem změřit otáčky abych navrhl patřičné neodymové dynamo s ohledem na otáčky....
Ve finále dynamo už tam dávno mám na 6 fázích ale vyšlo to moc draho, jen neodym stál 12 000 Kč + 17Kg mědi. Mám už na dílně novou verzi dynama kde magnet nestojí více jak 800 kč + cca 1 kg mědi a výkonu je tak akorát k velikosti tohoto projektu (cca 1500W).