Každá síť, která vyroste do nějaké velikosti a topologie musí dojít k tomu, že bez dynamického routingu to prostě nejde. Tedy ne že by to nešlo technicky, ale nutnost ruční práce roste geometrickou řadou.
Jenom nevím, jestli je zrovna vhodné začínat na MPLS apod. Standardem pro tyto účely je OSPF a tím bych začal. Hlavně je všude, kde se tomu dá říkat router. MPLS nee ...
Pokud routuji dynamicky, tak vytvoření nového segmentu někde na druhém konci sítě pro mě znamená jeden záznam v ospf network a druhý v ospf interface. Zbytek routerů mě už nezajímá. Pokud to budu dělat staticky, musím si poradit na všech routerech po cestě až na bránu. A nějaké zakruhování by ve mě vyvolávalo návaly úzkosti a depresí.
Občas jsou problémy i s OSPF. Ale jen díky tomu, že mikrotik občas funguje jak kurvítko. Případně rádiové spoje, kterým říkáme páteřní, ale ony by se hodily tak maximálně jako špatný příklad.
Ale doporučuji si to nastudovat dřív, než začneš něco na síti dělat. Používat totiž statiku s OSPF není úplně dobrý nápad (jde to, ale je to spíš k vzteku a narušuje to návrh), stejně tak použití "redistribute XXX", pokud to opravdu nemá nepřekročitelný důvod.