Stepane sdeleni rozumim a nijak ho nerozporuji. Psal jsem zcela seriozne, ze v pripade podrazeni jsou na tom vicestavovky prsa prsa a psal jsem ze Alcoma profituje vyrazne za predpokladu, ze se srovnavaji jabka a jabka. Radia s uzsim kanalem maji lepsi citlivost za cenu snizeni propustnosti, takze v tu chvili uz nesrovavame gigabit s gigabitem.
Buďme jednoduše konkrétní - Alcoma má při DBPSK a 1250MHz 20/-63dBm, IP20E na 128QAM a 256Mhz kanálu 11/-59, rozdíl je tedy 14 dB, což je cca ten kilometr rozdílu. Pokud chci "trvale" gigabit, IP20E nasazujeme do 1 500m, s jistým sebezapřením trouf bych si i 2 km. AL80GE do 3km. Nad ně už se projevily sem tam problémy. S příchodem HW rev. 2, která má přijít na podzim už IP20E má 500 MHz kanál a umí 256QAM, takže na gigabit by měl stačit 16QAM a tam je pokud se nepletu 13/-68, rozdíl k AL80GE dělá pouhé 2dB. V případě 8QAM už má IP20E na 14/-70 1dB k dobru pro sebe. A kapacita na 8QAM na 500MHz je 750 Mbps + komprese, což od toho 1 Gbps není tak daleko.
Max. hodnoty pro IP20E jsou 14/-75 pro 4QAM, což je 6 dB pro Ceragon oproti Alcomě, na 250 Mhz kanálu to znamená 262 Mbps + komprese, na 500 Mhz dvojnásobek.
Další Plus pro IP20E je lepší spektrální efektivita (já vím, že v E-bandu je místa dost, ale začínáme podnikat v zemích, kde se za E-band platí, i když ne moc a ono - i když je u nás E-band zatím volnej - může se to někdy hodit. Víc rádii na jednom POPu stejným směrem, atd ...). A těch 2.5 Gbps taky není někdy k zahození. Prostě každý má svoje.
A pak samozřejme v neposlední řadě cena.
P.S. nemůžu teď vyhrabat originální dokumentaci k IP20E, čísla jsem bral ze výpočtový tabulky nějakého německýho distributora, takže jsou bez záruky, ale co si pamatuju tak sedí.
Chapu, ze nekomu muze nevadit, kdyz mu L2 pater najednou podradi z gigabitu na 200 mega, ale protoze vetsina serioznich ISP poskytuje krome internetu, kde to prilis nevadi, uz taky IPTV, kde to celkem dost vadi, zas tak uplne jedno to neni. Zvlast kdyz mu v takovou chvili vylitne TCP provoz na dvojnasobek vlivem kongesce (ucpani) bufferu. A protoze QoS priority uz zas tolik lidi resit neumi, nedelam si iluzi, ze ve skutecnosti jde prave o ten gigabit a ze to radio podradi je nez takova ficurka do marketingovych materialu.
Slušnej IPTV poskytovatel má dnes pro tyhle případy adaptivní streaming :
Zpochybnovat vykony na E-bandu lze s uspechem u kazdeho vyrobce, protoze kdo tady ma vlastne cajk to seriozne zmerit, ze ? Takze za tim kilometrem pro 32mm/h ve prospech Alcomy si stojim :-) Alespon praxe u nas to ukazuje.
s tímhle souhlas