Už je to dlouho co jsem to řešil, ale stačilo na všechny servery nainstalovat apcupsd. Na jednom byla připojená přez USB UPSka a pokud došlo k výpadku, apcupsd to zaregistroval, po síti poslal info ostatním apcupsd a vypnuli se všechny servery. S virtuálama je to jednodušší, tam stačí jen shodit hostitele a on si už virtuály povypíná sám. Ono se to dá dohackovat i rovnou do toho ESXi, pač je to stejně nějakej Redhat. Také jsem ho zkoušel, ale připadalo mi, že má pomalé I/O operace, tak jsem to přemigroval na XEN.
Pokud dělám virtualizaci někde teď, tak používám Proxmox. Je to debian se vším všudy, akorát je tam navíc KVM pro plnou virtualizaci wokýnek a OpenVZ s konteinerama pro Linux. K tomu je tam i webové rozhraní pro správu, takže to jde spravovat z Čehokoli a nejsem vázanej na wokýnka jako u vmwaru. A protože je to Debian, tak si tam prostě jen doinstaluju co potřebuju k UPSkám a je hotovo. Je to asi nejrozumnější řešení. Jediná nevýhoda byla, nevím jak teď, že při instalaci nešel vytvořit softwarový raid. Instalátor prostě vůbec tuto volbu neměl. Buď jsem musel mít HW raid, nebo vytvořit SW raid až po instalaci, což ale také není jic složitého.