Zajimavy napad. RPi to v klidu muze cist a posilat na server do databaze. Napriklad pres HTTPS GET. Rozhodne na RPi neni vhodne (bezne) provozovat MySQL. RTC obvod ci GPS je dobra vec, ale neni nutna. Data se v pripade ztraty konektivity mohou ukladat lokalne i s poznamkou, kdy chybel cas a pak se to da nahrubo srovnat. I kdyz NTP trva dlouho nez se znatelne rozjede (na rozumnym HW) ...
Děkuju za všechny vaše reakce :) zkusím ještě trochu rozvést mojí myšlenku.
Já jsem si chtěl právě udělat takový "pokus", že bych na některá místa umístil tohle RPi s nějakým RB, který by dělal v pravidelných intervalech scan a měřil především veličiny jako sílu signálu a počet měření by bylo pro mě důležitý kvůli jejich změnám vůči počasí. Například udělat si statistiku toho, jak se může měnit síla signálu v závislosti na teplotách, mlze, dešti, mrazu, sněhu atp. Pak bych mohl dělat měření třeba každých 30 minut a získal bych statistiku rozdílů.
Mohl bych mít tak třeba 5 mini stanic, který bych umístil třeba do nějakého vytyčeného radiusu. Kdybych ty data z RB mohl nějak uložit do DB abych si tam mohl udělat pak filtr třeba podle času / nebo síly signálu (kdy byl signál silnější nebo slabší). Pro vizualizici třeba na Google mapách bych mohl využít ten GPS modul (třeba ten z andafruitu) a brát z něho aktuální čas (protože by RPI potřebovalo mít nějaký synchro čas) a mohl bych si zobrazit přes google api jejich aktuální pozice.
Kdybych to pak měřil třeba rok, mohlo by se vysledovat, jak ovlivňuje počasí a vlastně okolní podmínky šíření signálů. Není to příliš scifi? :)
Proto mě napadlo že nejrychlejším způsobem by bylo mít RBčko s wifinou, přes LANku k tomu napojit RPI, který by přes cron spouštělo v shellu script "udělej aktualni scan - vrať pole naměřených hodnot a ulož je do DB".
Nebo to hrnout na jedno centrální místo, ale jako identifikátor měření použít třeba aktuální GPS pozici vyčtenou přes GPIO z RPI. Co myslíte?
Předem díky za myšlenky a váš čas :