tak tu mám od wifihw.cz/aircom jednu hAP be3 media.
Je tu vedle na stole a když nepočítám 6GHz pásmo tak to je o něco lepší než hap be lite. Myslím jako rychlostně na wifi. Ale nemám možnost vyzkoušet cokoliv nad 1GBit a nemám wifi7 zařízení. 5GHz cca 850Mbit ale 6GHz suverénně cca 920Mbit tedy na plno. Ale zase jako vždy, zapnu, nastavím, zkusím test a rychlost 50-100Mbit... wtf? pak to nějak vystoupá na 300Mbit. Dám test znovu a už se to vytáhne na lepší čísla. Moc přesvědčivě to jako nahoru neleze. v 6GHz tu třeba nic nevysílá, jsem 1m od AP a spustím speedtest kde server je v naší síti a naběhne 500-600Mbit, po chvíli spadne na 300, pak hop na 900... WTF? proč?
Všiml jsem si že takt drží 1.1GHz skoro vždy, říkal jsem si že bylo psáno víc. Po větší zátěži se ukázalo 1.5GHz takže cajk. Na můj vkus se to drželo na nízkém taktu dlouho i se zátěží nad 60%. Ale ok, nebyl problém. Ale že by to bylo něco extra? Takový cap ax s tím jeho CPU se mi zdá že je výkonnější resp. při bridge kdy se skrz zařízení tahá 800-900Mbit se mi zdá zátěž cap ax jako menší.
6GHz pásmo je docela pakárna rozjet. Musí to mít WPA3, musí to mít PMF (protected management frames) a ještě nějaké věci jinak se tváří že vysílá ale samsung telefon to nevidí, záměrně. Musí tedy mít poměrně vysoké základní security aby jednak mikrotik nehlásil problém a jednak aby zařízení záměrně takové AP neignorovaly. Pak ale musí mít takové security i ostatní pásma jinak se nedá použít MLD/MLO. To co mě ale překvapilo je výrazné snížení signálu za zdí v 6GHz. Rozdíl je asi jako mezi 2.4 a 5 tak tady je další 5 a 6.
Wifi7 karta do notebooku už je na cestě. Už dáváme lidem "hap be lite" a zatím jako že fajn. Za mě lepší než "hap ax s" tedy až na to že to nemá třeba poe out nebo poe in. SFP port mě na tom nezajímá. A taky trochu konkurenční výhoda že se dá argumentovat technologií wifi7. Nevím jak u vás ale tady ve městě wifi7 zákazníkům snad nikdo nedává. Nevidím to na scanu ve wifiman aplikaci kde wifi7 je výrazně vysvícená. Co jsem wifi 7 viděl tak byla v Táborské nemocnici.
Problém u "be lite" bude časem až odejde zdroj a lidi použijí nabíječku na telefon. Pokud vím tak většina dnešních nabíječek nepřekračuje proud když je dobře 2A, zvyšuje se napětí pro rychlejší nabíjení ale ne proud a ten hap má 2.4A. Jo asi to nebude výrazně vadit ale už jsme se s tím setkaly jinde kdy zákazník připojil hAP ac2 na zdroj od tplinka. Ono to zdánlivě fungovalo, kromě toho že při větší zátěži to šlo do restartu a prakticky to znemožnilo upgrady a podobné věci.
Bluetooth nevím k čemu tam je. Nacpal jsem tam balíček iot a iot-bt. To bylo k ničemu protože to zprovozní BT pro mikrotik. Pak jsem našel zmínku o kontejneru/apce HA-otbr-matter. Pak jsem zjistil že to vyžaduje externí disk a že na to nemám žádné bluetooth zařízení a ten bordel co to udělalo v kontejnerech... no to už snad si k tomu připojit ESP32 a použít ho jako BT-Proxy pro home assistenta i když to není Thread.
Jedno je jasné, musí přijít normální varianta a to "hAP be2" za normální cenu (2000kč s DPH v nákupu). Stejně jako mainstream ac2 a ax2 tak musí být be2. be3 beztak skončí jako ac3. Už tu dávno měly být "cap be", "wap be" a klidně bez té 6GHz části.