My co doma používáme HA víme k čemu Matter je 🙂 https://www.home-assistant.io/integrations/matter/
Teď zase trochu vážně.
2 GB RAM jsou fajn. Na stávajícím AX3 mám v Dockeru rozjetý AdGuard Home a NGINX Proxy Manager od JC21 a těch 1 GB RAM už je docela dýchavičných.
Jasně, i když mám možnost 2Gbit přípojky na optice, tak jako rodina máme „jen“ 1 Gbit, který člověk v reálu stejně není schopen trvale saturovat. Takže 2,5 Gbit WAN je sporadická výhopda, ale vidím v tom další výhody:
4× 2,5 Gbit switch je pro mě velikostně akorát.
1× OMV server, kde mi běží většina kontejnerů jako Nextcloud, HA atd., k tomu obě hlavní domácí pracovní stanice a na poslední port připojím stávající CSS326.
A když už dokážu využít 2,5 Gbit Ethernet, tak proč to adekvátně neposlat i do Wi-Fi (pokud to MK nezabije obligátním 80MHz kanálem nebo něčím podobným, co má ve zvyku). Použité Wi-Fi čipy dle specifikací zvládají „až“ 8×8 při 320 MHz.
Čeho se trochu bojím, je spotřeba celého zařízení. Celkově sleduji spotřebu domácnosti, hlavně u věcí, které běží 24/7.
Ano, souhlasím – je to zařízení pro lidi, kteří ho dokážou využít. Pro běžné uživatele je určeno něco jiného. Osobně jsem uvažoval i nad novým Turris Omnia NG. Jsou to opravdu fajn zařízení (u rodičů mi ještě běží jejich původní „modrák“), ale ta cena je šílená.