hapi nie vidim realitu...ubnt ma ten isty cipset ale s tym rozdielom, ze to maju uz 5 rokov odladene, nakolko peraso bolo uz v AF60LR, defakto to bez problemu fungovalo hned z krabice, ale este to doladili, vo wave obdobne, tam viac ladili, ci uz stabilita alebo aj pocet klientov v multipointe...a to maju wave vonku kolko 3 roky....mikrotik to vyprdne teraz...10 rokov bude trvat aby to chodilo stabilne...ved tie multipointy v niektorych situaciach vam nefunguju doteraz...neni davno co sa riesila stabilita ci priepustnost ked tam boli napr 4 klienti...dost tragicke, ked je to vonku od roku 2017...ano viem, neni vsade a vzdy tak, su situacie kde to funguje...ale koho to zaujima...chcem to rozbalit a nasadit, nie trpnut, ze to prestane korektne fungovat a sam dobre vies, ze tie mikrotiky u vas ale v malej miere aj u nas ludia pouzivaju len kvoli cene...ale ja sa s tym trapit nehodlam, kto to chce robit lepsie, s viac moznostami a stabilitou presiel na tachyon....lebo ma moznost a je to cenovo dostupne, urcite nikto nepojde spat na prispaty mikrotik....a nikde neni napisane, ze taychon nespadne na cene ale zas na druhu stranu, kam az chcete sponovat ceny...ceny maju ist hore nie dole, treba sa pozriet na situaciu okolo seba a nie tato bublina sk a cz lokalnych isp stale robit net za par korun...
Co sa tyka SFP...kto porastol, ma davno minimalne na vacsich sajtoch 10G SFP+ porty a nebude sa zapodievat 2.5G nezmyslom v SFP prevedeni...2,5G je dobry metal ethernet...a zase myslis, ze budem kvoli mikrotiku vyhadzovat drahe switche, lebo dement v mk spi a nechape, ze cesta je 10G SFP a nie 2,5G, ktore tlacia na svoje krabice...
Ja riesim 2,5G SFP len kvoli starsim radiam, vyuzit lahsie ich potencial nez bondingom ale to sa bavim o masinach z roku 2016, uz vtedy to mali implementovane...nie teraz po 10 rokoch to mikrotik zacne davat na svoje kramy...nastastie ten nray ma 2,5G ethernet, to je lahsia cesta nez sa trapit s modulmi atd. No a posledne...stale chyba APcko s peraso chipsetom, aby novy nray mohol fungovat...zasa opacne...lebo deges v mikrotiku spi...namiesto toho aby vydal produkty naraz...spravi len jeden...aktualne je to len ako ptp riesenie.