Jen já mám v ložnici tři UPS. Další v obýváku a pátou připravenou jako backup ...
A vyteklá, nebo alespoň poškozená (nafouknutá) baterie opravdu není nic výjimečného. Zvlášť u APC. Ještě teď mám na balkóně jednu, co jsem horkotěžko z UPS vůbec vytáhnul - a opařil jsem se, jak byla vařící. Od té doby si dávám pozor, abych měl hasičák uprostřed bytu vždy jednoduše přístupný ...
No to jsem ani nečekal, kolik těch baterií v UPS je v prostorech pro lidi a diví se tomu tak (informovaných) lidí málo. Dále z toho jasně plyne, že rozdíl mezi velkou bednou, malou bednou nebo rackem není žádný. Když použiji exotické zařízení (= osvědčený zdroj/dobíječ), vyteče málokdy, nám nikdy (zatím, musím zaklepat). Vyteklou baterii jsem ale viděl u konkurenční bedny s analogovým stabilizátorem ve zdroji, který se zkratoval a na baterii se dostalo plné, proudově neomezované napětí usměrňovače (=nevhodná konstrukce). Pak se tomu nedivím, na druhou stránku skript v RB na střeše, o kterém se zmiňuji v souladu s tématem, mi takovou lapálii za pár sekund oznámí SMSkou.
Prosím dotaz: ví někdo pozitivně=ověřeně, proč ty baterie v UPSkách vlastně vytékají? Děkuji, mpcz, 22.5.2018