Takže POZOR: ¾udom ako som ja (úplný laik) manuál vôbec nič nehovorí!!!! Ale po objasnení (telefonicky cez skype) som uz aspon trochu v obraze a da sa poveda že som začal.
Ahoj, vopred sa musim poïakova panovi z firmy WaTel, ktorý mi pomohol so základným nastavenim RB133. Dúfam že odmena dorazila??
1. Najskôr si nastavíme IP adresy jednotlivých rozhraní.
Ip> addresses> +> Addresses = 10.0.0.5/24 (musíme da jednu z adries ktorú nám pride¾uje dhcp adsl routeru)
Network = 10.0.0.0 (nastaví sa samo)
Broadcast = 10.0.0.255 (nastaví sa samo)
Interface = rozhranie ktorým prichádza net z ADSL routra
Tlačidlo Comment = môžeme si prida komentár k rozhraniu, pre lepšiu orientáciu
Ip> addresses> +> Addresses = 192.168.1.1/24 (adresa ktorú nám pride¾uje dhcp adsl routeru)
Network = 192.168.1.0 (nastaví sa samo)
Broadcast = 192.168.1.255 (nastaví sa samo)
Interface = vyber rozhranie ktorým odchádza net ku klientom
Ip> addresses> +> Addresses = 192.168.2.1/24 (adresa ktorú nám pride¾uje dhcp adsl routeru)
Network = 192.168.2.0 (nastaví sa samo)
Broadcast = 192.168.2.255 (nastaví sa samo)
Interface = vyber rozhranie ktorým odchádza net ku klientom
Môžeme pokračova pokia¾ si nenastavíme všetky rozhrania.
2. Nastavíme si routovanie – smerovanie internetu??
Ip> routes> +> Dsetination = 0.0.0.0/0 (cie¾ová adresa ku ktorým prichádza net, v tomto prípade ku všetkým adresám rozhraní (jednotlivým Interface), i k adresám zariadení za rozhraniami?? - tak to už neviem)
Gateway = 10.0.0.2 (IP adresa ADSL routru z ktorej sa rozde¾uje net, v tomto prípade ku všetkým adresám rozhraní (jednotlivým Interface), i k adresám zariadení za rozhraniami?? - tak to už neviem)
3. Nastavenie DNS - umožňuje preklada jednotlivé Ip na http – dôležité pre správnu činnos web prehliadača.
Ip> DNS> záložka static> tlačidlo Settings> Primary DNS = 10.0.0.2 (rovnako ako pri brane (gateway) treba zada adresu ADSL routru)
4. Nastavenie času – hlavne kvôli štatistikám, ku ktorým sa možno niekedy dostanem
System> Clock> záložka Time = nastavíme čas
5. Zálohovanie nastavenia – pre pripadne pokusy, ktoré budeme na MT stvára si môžeme nastavenie zálohova.
Files> tlačidlo backup = vytvorí sa záloha s dátumom (napr.: MikroTik-12062007-1917) s typom backup, tuto zálohu môžeme klasickým pretiahnutím do akéhoko¾vek priečinka v pc zálohova a naopak spä nakopírova do Mikrotiku.
tlačidlo restore = (vopred treba vytvorenú zálohu označi) týmto tlačidlom obnovíme nastavenia routru
Pán, ktorí mi s nastavením pomáhal mi tiež nahral nejaký balíček do firewallu a nastavil firewall (cez net) ale ako a nejaky link na ten balíček - to už neviem – nech skúsi napísa niekto z vás (prosím podobne ako som popisoval nastavenie ja, aby to bolo zrozumite¾né aj pre úplných laikov ako som ja).
Postreh: pod¾a mňa má táto kombinácia (RB133+3xCM10) má ve¾mi slabý signál a preto chcem používa RB len ako router (bez wifi) a doň si zapojím externý OvisLink WH-5400CPE (nejde o to ko¾ko to bude stá ale o to že to bude funkčné a ešte sa kopec veci naučím).
Nabudúce sa budem snaži popísa nastavenie rozhrania Wlan, a ak boh dá a bude záujem, tak budem pokračova ïalej.