Důvody pro tenhle postup jsou minimálně dva:
1) chci-li routovat 1 veřejnou IP, spotřebuju opravdu 1 a ne blok 4 IP adres
Router = 1IP na WAN + 1 IP na LAN (což stejně musí mít aby routing fungoval)
Klient = 1IP (kterou téže musí mít)
Jen nastavíte na hraničním routeru překlad veřejné IP na klientovu IP.
/ip firewall nat add chain=dstnat src-address=<veřejná klientova IP> in-interface=<WAN> to-addresses=<Klientova IP>
Hraniční router se bude pro ostatní před interfacem WAN tvářit jako že on je ta IP, ale ihned bude předávat všechny pakety klientovi s jeho změněnou dst-address, takže si klient bude myslet, že ostatní kontaktují přímo jeho.
2) překlad přímo na centrálním routeru je sice funkční řešení, ale při stovkách uživatelů už trochu náročné, řešení překladu na routeru u každého zákazníka lépe využívá HW zdroje a umožňuje individuální řešení
To je něco jiného, bohužel s originálním RoS nemožného.Leda, že by router před vašim hraničním routerem měl nastavenu jako bránu váš hraniční router.
Opravdu jde pouze o informaci, že paket pro tuhle IP ma hodit na tenhle interface, nic víc. Někde jsem zaslechl, že snad by to měla umět verze 3.
Bohužel vás musím zklamat.Neumí to žádný RoS z verze 2.9 a minimálně ani žádný do verze 3.0beta6(teï jsem do něj mrkl).Routy bez GW si vytváří automaticky podle .To je holt ten rádobysoftware co se snaží myslet za uživatele. Pokud ale na tom opravdu trváte, existují dvě řešení:
1)Zbavit se na posledním routeru RouterOS
2)Hacknout RouterOS.Není to nic složitého.
Potřebujete jen nějaký vytvořit tuto routu a v případě, že bude fungovat ji umístnit do spouštěcích skriptů.Právě jsem to testoval a funguje to na jedničku.Teda v případě, že se bavíme o architektuře x86.