Jen jedna vec, ani optika nesnese zdaleka vse, vlakno to sice udejcha, ale ty aktivni prvky ne, neni to tak davno, kdy nam sosaci na bytovce zabili catalyst 2950...
Omezovat, ridit provoz, nebo tomu rikejme jak chceme musime. Proc mi ma jeden blbec s gnutelou vytvorenim 20 000 spojeni zabit cast site, zvlast kdyz mu to s 300 spojenima pojede stejne, ne li lip....
Proto jsem psal, že zvládně co si usmyslíme. Je to dle zařízení. Přimárně osazujeme CISCO, bo v koprodukci Linksys coby inteligentní switche a dělají se GB okruhy.
mno a reknu to takhle... a kdo z lokalnich ISP s cca 500 klienty si udela infrastrukturu na CiSCU? Jeden z deseti? Kdo sahne po 16 portovym switchi za cenu 30k, kdyz muze mit 24port za 3k? Zase se tu srovnava technologie majoritnich operatoru s lokalnimi ISP. Ano, samozrejme, ze tahle investice se rozhodne vyplati, jenze....jaka je navratnost nejakyho CiSCO routeru napr 2800 rady pro providera, kterej ma napr 150klientu a nakupuje 10MBit treba za 2000k? Zakaznikum vysvetlite, ze bohuzel cena je tak vysoka, protoze se nam musi zaplatit CiSCA?
sry za OT 8)
Kdyz uz jsme u toho OT, ani vetsi operatori s hladinou cen 300kč + na tom nejsou s ciscama o moc lip :) Navic, spousta uz jich zjistila, ze je to jenom predrazeny zelezo, ktere ma mensi uzitnou hodnotu, nez levnejsi znacky.
Skuste schválně porovnat užitnou hodnotu levnejší značky jakou je třeba Signamax .. hezky vypadající 24 port manažovací switch s dvěmy GB porty v metalice a šachtami pro SFP oproti Ciscu (nebo jeho levnější variantě ze stejné produkce jako je Linksys).
Osobí skušenost se Signamaxem jsou takové, že v tomto si telnetem admin skoro neškrne. Neustále tuhne webový management a v neposlední řadě celkem složitá konfigurace VLAN (access mode, trunk a pod.) Cisco je dražší záležitostí, ale podstatně jednodušší na správu, údržbu a konfiguraci. Ještě jsem s CISCO switchem neměl problém.
..ano..presne o tehle renomovane znacce (SignaMax) jsem psal vyse..