Long story short, takže sis nakoupil mikrotiky proto abys zjistil totéž co by kdokoli jiný zjistil prostým nahlédnutím do katalogu, třeba na https://mikrotik.com/product/hap_ac2#fndtn-testresults
Seems legit, co kdyby to měl Sergej v katalogu špatně.
mpcz na IPSEC jsem se sice taky chystal, ale zdálo se mi to zbytečně komplikované, (i ty návody vypadaly dost šíleně)
Komplikované? Export od kolegy pgb byl ohleduplně oholený až na kost, abys to neměl složité. V zásadě 2x3řádky, kdy druhá dvojice je navíc zrcadlem té první, efektivně tedy 3 řádky. Kdybys ten čas strávený měřením toho co jsme ti napsali nebo co sis mohl přečíst v katalogu věnoval konfiguraci samotné, už máš ten tunel nastavený.
Vykašli se na tvou nedůvěru v Sergeje, vykašli se na tvou nedůvěru ve vlastní schopnost nastavit IPSec, přestaň měřit a přemýšlet, vem cokoli od HEX nahoru (klidně to CCR, když ho někdo v takto overkill použití bude ochoten zaplatit) a prostě to nasaď.
Takových tunelů mám desítky i na HEXech za litr a nikdy by mne nenapadlo hledat v nich výkonostní nebo jiný problém.