Zdravím. Právě jsem vyšel škole, takže jsem uplný začatečník a docela mně zajímají mikrotiky a problematika internutu.
Na to já osobně doporučuji síťařskou bibli(výtah v elektronické podobě), kdy by po prostudování neměl být manuál problém. Dále určitě mohu doporučit sadu tutoriálů, které vytvořila ProMedia, různé záznamy ze školení, RoS wiki, kdejaké HOWTO a Quick Setup Guide,...k problematice bezdrátů bych zase doporučil toto.
Stavěl jsem si anténu podle navodu na 5GHz jako by pro klienty. A odskoušel je tím stylem že jsem na jedny straně udělal AP a na druhou stranu jsem si dal tu moju anténu na MK BR600.
U antény je důležitý zisk a ten se dá získat jednoduše s porovnáním signálu z nějakého statického(trošku vzdálenějšího, ale pokud možno přímo viditelného) bodu oproti nějaké již známé sestavě se zaručenými hodnotami.
Jak řikám jsem začatečník aspon by jste mi mohl vysvetlit co jednotlivé položky znamenaj Tx/Rx Rate,Tx/Rx Signál Strenght,Noise Floor, Signál To noise, Tx/Rx CCQ, Overall Tx CCQ, Ack. Timeout.
Manuál vše vysvětlí.
mám totiž jednu velkou nevýhodu neumím vůbec anglicky.
IMHO, tak to bude docela problém. A to jak kvůli tomu, že většina literatury je v angličtině, tak i kvůli samotným principům(stačí umět anglicky a člověk ani nikde nemusí hledat co jednotlivé položky znamenají). Určitě doporučuji alespoň nějaký počítačově-technický základ se pokusit naučit.
Uplně na nějaky zakladní nastavení, abych se v tom otrkal.
Jak už jsem říkál, RoS není cíl, ale prostředek, takže se doporučuji naučit něco málo z teorie a praxe už půjde sama od ruky...
Kupuj výrobky ověřených výrobců ( Elbox, JJ, DCOM) a nebudeš potřebovat nic měřit.
No omlouvám se za tón, ale toto mi přijde jako nějaký marketingový blábol. Otec si bastlí antény sám a ještě s nimi nikdy nebyly problémy. Dokonce jsem měl podomácku vytvořené syto(ala 24dBi směrovka), které oproti té originální měla ještě o dva decibely lepší zisk a fungovala nadmíru ke vší spokojenosti. Na klasické plechovky nedám dopustit. Rozhodně více důvěřuji podomácku vytvořené anténě než nějakému slepenému kusu drátu, který lepil nějaký Tchajwanec spolu s dalšími 1000kusy za ten den. A docela by mě zajímala jak se měří ta "kvalita" antény, když se jedná jen o kus drátu, který má za úkol usměrnit rozptyl el.mag vln. Prostě stačí pokud anténa vyhovuje fyzikálním zákonům.