1) Horší je, že s daným problémem jsem se setkal i v kruhu, jen na jednom místě, a projevovalo se to tak, že jste někde udělali upgrade, dali reboot, a routy buď nikde, nebo nefungovaly. Otázkou je, jakou roli tam sehrála linuxová část ospf sítě.
Suhlas. Vysledoval som, ze pri bezprostredne po upgrade (logicky upgraduju priamo balickami, ktore su potrebne) napr. z 3.10 na 4.11 konkretny router nedistrubuje staticke routy inym routrom. V routing/ospf/route o tychto routach nie je ani zmienka. Po dalsom reboote uz OK a zasa o tom routri rok neviem, nez pride dalsi upgrade :-) Teraz som testoval nv2 na MK 5.1 a v podstate to same... Upgrade z 4.11 na 5.1 a po hodke som zistil, ze mi neroutuje par bytoviek. A tieto routy su zapisovane ako jedine rucne. Po reboote toho routra zasa ok. Nevidim to ako velky defekt, v podstate viem ako sa to zachova a tak nejako uz s tym pocitam.
3) bacha na L3 switche, není nad L3 switch se zaplou podporou ospf v defaultu
Suhlas.
Dalsia vec, ktora ma zaraza> Mam dva hranicne routre, kazdy s inou konektivitou a nastavenu distribuciu defaultnej routy "if installed redistribute as type1", v ip/routing/ospf sa routa z horsim cost neukaze. Logicke je, ze v ip/route bude default jedna, ale v routingu by mali byt vsetky. Funguje niekomu korektne distrubicia defaultnej routy v tomto nastaveni : if installed redistrubute as type1? Ak totiz jedna routa vypadne (kontroluje sa check gateway ping), v podstate kedze nie je v routing/ospf/route nahradna defaultna routa z druheho hranicneho routra, je siet do obnovenia prvej brany bez netu :-) Sranda je, ze ak ten router rebootnem, uz pocas rebootu sa distrubuje nahradna routa.
Momentalne som musel distribuciu default routy dat vzdy a na oboch routroch v mode as type 1 (i tak nie je vidiet nahradna routa v primarnej brane v sekcii ospf/route). A na kazdom routri mam navyse check gateway defaultnych rout. A ak proste vypadne, mam s nizsou metrikou (vyssim cislom) nastavenu dalsiu branu a to je uz zalozny router. V takomto stave to funguje vzdy, ci vypadne prva brana alebo i cely router. Ale ciste riesenie to nie je. V podstate toto same u mna > http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=14&t=49000&p=248866&hilit=default+if+installed#p248866
Pastujem config ospf. Na hranicnych routroch je navyse len distribucia default gateway... Ma niekto takuto situaciu riesenu a lepsie? Vdaka za napady :-)
/routing ospf instance
set default comment="" disabled=no distribute-default=never in-filter=ospf-in metric-bgp=auto metric-connected=20 metric-default=1 metric-other-ospf=auto \
metric-rip=20 metric-static=20 name=default out-filter=ospf-out redistribute-bgp=no redistribute-connected=as-type-1 redistribute-other-ospf=no \
redistribute-rip=no redistribute-static=as-type-1 router-id=0.0.0.0
/routing ospf area
set backbone area-id=0.0.0.0 comment="" disabled=no instance=default name=backbone type=default
/routing ospf interface
add authentication=none authentication-key="" authentication-key-id=1 comment="" cost=10 dead-interval=40s disabled=no hello-interval=10s instance-id=0 \
interface=all network-type=broadcast passive=no priority=100 retransmit-interval=5s transmit-delay=1s use-bfd=no
/routing ospf network
add area=backbone comment="" disabled=no network=0.0.0.0/0