Zdravím všechny.
Řešil jsem problém s monitorováním výpadku napětí sítě na MK s UPS která nemá žádnou komunikaci. Na webu jsem nic podobného co potřebuji nenašel ,tak jsem to vyřešil po svém.
Myslím že by se to mohlo někomu taky hodit.
Jedná se o využití nepoužitého Lan portu na MK. Vtip je v tom, že pokud spojíte na konektoru RJ45 pin 1 a 3 (bilo oranzový a bilo zelený drát),status portu bude v MK "link-ok" pak už stačí malý script a můžete pinkat na zadanou IP.
Při výpadku, tedy odpojení lanu, dojde k vypnutí daného portu a odezva na ping se ztratí. Dá se to tedy snadno použít pro monitorování. Pro spínání lze použít jakékkoli relé napájené vhodně buď přímo ze sítě ,nebo přes zdroj.
Lan v MK nastavit na 10Mbps Half duplex, Auto Negotiation na OFF a ARP disable (chodi to i s enable ,ale zdalo se mi to tak stabilnejsi). V Address listu zadat IP pro Lan port. V Schelude zapsat script a nastavit čas po jaké době port monitorovat.
Testováno na RB600 a Ros 3.20.
Script tu:
# zjisti zda je port no-link a port vypne
# aby to monitorovat slo musi se port res a zap jinak to zlobilo na odezvu to nema vliv
# beep jen pro test pri ladeni
/int ether reset NAZEVPORTU
/int ether enable NAZEVPORTU
g1 "na"
/interface ethernet monitor once do={ g1 $status}
($g1="no-link") do={
/int ether disable NAZEVPORTU
length=100ms frequency=1000
}\
else={
/int ether enable ether1
length=100ms frequency=1500
}
A to je vše, určitě někdo bude vědět jak script vylepšit . Já je moc psát neumím, tedy nápady pro rozšíření uvítám. :)