Stačí se na podívat logicky. Ty rozsahy NUKIB nesbírá na základě zákona či podzákonné normy, ale pro účely CERT týmu, aby v případě nějakého kybernetického útoku, který by mohl na ty rozsahy dopadnou, či se jich nějak týkat, Vám mohli dát echo.
Pokud jsem ISP, dal bych tam rozsahy, které spravuji, tedy to co mám přiděleno z RIPE, případně od LIRa protože mám poměrně jasný a i pozitivně motivovaný zájem dostat informaci, která se může mít dopad na kvalitu mých služeb.
Ono je hezký, že řeknu tohle jsou rozsahy, které používají moji zákazníci a ne já, ale když na ně přijde masivní DDoS, jim nepůjde služba, kterou jim poskytuji a dost možná nemusí jít ani ostaním mým klientům, protože může přetížit prvky okolo.
Stejná situace je, pokud mi někdo hijackuje DNS na routerech zákazníků nebo je zapojí do botnetu. Může to mít poměrně významné dopady na mojí službu a přístup "to IP jsem pronajmul a ten router mu prodal" je IMHO dost chucpe.
Tak jednoduchý to je.
P.S. Hlásit privátní rozsahy je v tomhle případě pak logicky nonsense. Stejně jako link-local adresy v IPv6,