wins server je v podstate ten server na kterem samotne to sdileni bezi (tedka mluvim o sdileni ve windows ,ale bude to podobne ) kdyz maji tento server zadane vsechny pocitace v ruznych segmentech tak na sebe "vidi" v "Mistech v siti" a muzou vymenovat informace (data uz netecou pres wins server ale primo p2p) tzn ze ten wins server je jakysi "tracker" pro toto sdileni . jinak pokud mas pc v jinem segmentu tak neni problem do radku na adresu treba v "tomto pocitaci" napsat \\hostname\ kde to hostname nemusi byt jen nazev pocitace , ale i ip adresa . a dostanes se na nej z jakehokoli segmentu . teda pokud neblokujes porty .
Dík za objasnění.. s tou IP adresou to zkusím.
Nicméně jak je to s tím WINS serverem? Pro mě konkrétně - mám sítě 10.0.1.0/24, 10.0.10.0/24, 10.0.3.0/24 a všude jsou nějaký "servry", resp. např počítače, nebo NAS (Synology a WD Mybook). Chtěl bych jednoduše k nim přes Sambu přistupovat. Takže popíšu nastavení:
DHCP server - Networks - najdu danou síť
nastavím WINS server - tam zadám IP adresy těch daných serverů (NAS) v dané síti??
po nabootování compu by to mělo jet, když si veme IP adresu z WINS, který je na jinym segmentu??
Doufám že jsem to popsal dostatečně jasně. Vyzkouším večer.
Nikdy jsem to nezkoušel , ale ano mělo by to tak fungovat . DHCP by přidělil adresu wins serveru (za předpokladu že všechny pc a servery dostanou adresu toho jednoho) . Ale to už hádám .