Ja za seba stale hovorim (moj a len moj nazor, nikomu nevnucujem) ze 60GHz na multipoint je zla cesta, pre nas nepouzitelne. Limituje nas vzdialenost a s tym spojene problemy. Keby to mame nasadene, tak ladovy dazd z minuleho tyzdna by to pochoval a neviem si predstavit odstranovanie namrazy na co i len 100vke sektoroch a vypadku sluzieb na hodiny ci dni, kedze aj klientske anteny by boli zamrznute...to neni proste cesta. Kde sa neda optika, tak radsej pomala 5GHz....darmo dam klientovi 300Mbit ked po silnom dazdi alebo takejto namraze nepojde, ze vobec nic.
Pre mna je jedina cesta dalsieho multipointu jedine 6-7GHz...
Co sa tyka PTP - tam to pouzivame vo velkom, je to dobra nahrada za stare 80GHz spoje o kapacite 1-2Gbit, 5GHz uplinky na sajty atd..pricom dostupnost spoja je rovnaka, bonus je nizka vaha a nizka spotreba. Ideme vyhradne UBNT AF60LR, Wave LR, Wave PRO.
Povodne ako kazdy, sme zacinali s MK, prve LHG60 som montoval koncom roku 2017...vtedy to bol pokrok, lebo nebolo nic a zrazu je toto a zrazu to vie preniest giga za par korun...odvtedy preslo vela vody, mikrotik zaspal, spi doteraz. Ziadne inovacie, stavanie na tom, ze bol prvy a to vyrazne skorej nez UBNT...v podstate HW vyvoj to totalne odpalil, a tie obcasne SW problemy zaseku jednotky, nedostupneho manazmentu a pod by som prezil...
nRay je celkom fajn ale zasa, len 4 kanaly, drziak na dve veci a vzdialenost tak 800m max v ptp. Cena to uz nezachrani...
Ja dneska od 60GHz PTP ocakavam minimalne to, co vie Wave LR / Wave PRO - podporuje cely band, sirky kanalov 540/1080/2160, moznost napajania 24 aj 48V, celkom slusne spracovanie (jedine SFP a kabel z SFP je nestastne s tou krytkou...) Wave LR / PRO je pre nas zalezitost aktualne do 3km. Mame sice aj dlhsie spoje, najdlhsi 3,8km, inak 3,5 a pod, druhy krat to uz na take vzdialenosti nestavame...neni to vhodne. Zaloha nehra rolu, lebo zalohovat nieco co chodi napr 500Mbit, nejakou 5kou, ktora da ledva 100Mbit je onicom...
Osobne som najviac zvedavy na stabilitu v letnych burkach na spojoch okolo 1 - 1,5km na Wave PRO - ci sa naozaj prejavi realny tx power a zisk tych anten a bude to drzat...