Hladam switch, ktory vie tuto pomerne nie beznu vec - aby SFP bolo kompatibilne aj na 2.5G ale nie metalicky modul.
Na co je to dobre? No povedzme, ze na trhu su zariadenia, pre mna radia starsieho data vyroby, ktore podporuju tuto vec a tym padom nie je nutny bonding na 2x 1Giga ale normalne sa to vytiahne na 2.5G na SFP po optike. Su to starsie 80GHz ci XPIC spoje. Uspesne som to rozbehol na Siae Alfo2 (prva verzia, nie XG, ktora ma uz 10G port) a funguje to bez problemu s modulmi od vanca fiber arsenal. Na oboch stranach sa nastavi link na 2.5G alebo 2.5G BaseT a bezi to bez problemu. Vyhoda je jasna, jeden port, ziadny bonding a s tym spojeny problem.
Problem je, ze vacsina zariadeni router / switch ma sachtu SFP+ riesenu po starom a funguje len na 1 alebo 10G link. 2.5G nepozna vacsina zariadeni. Aktualne hladam nejaky managed switch, ktory by toto vedel.
Odskusane mam Tplink-y SG3428X a tomu podobne modely, TL-SX3008F, TL-SX3016F - nevedia, je to klasicky len 1 / 10G. Taktiez mikrotiky, ktore maju sice SFP+ ale pokial boli vyrobene na nativne v6 ros, nevedia. Po prehrati na v7 sice tato moznost vznikne - nastavit namiesto autoneg rychlost natvrdo 2.5G ale port bude oznaceny ako unsupported speed a nepojde to, funguje to len na 1G.
Overene mi to funguje na CCR2116, RB5009....teraz hladam nieco co ma min 4 porty a aby to bol primarne switch, lebo inak by som tam dal 2116, co je uplne zbytocne a aj drahe...rovnako to nativne podporuju aj nove mikrotiky ako je napr hap ax s. Tam je dokonca len SFP port (nie SFP+).
Pokial niekoho nieco napadne alebo to ma odskusane, tak sem s tym, pokial nie mozete aspon moju skusenost vyskusat v praxi.