Myslim ze to neni tim, ze jsem si ty spoje objednal jako prvni v republice. Tohle neni cenova kategorie, kdy by dovozce ty spoje drzel skladem, na to je to prilis draha sranda. Takze nemuzeme ocekavat, ze se ty rychlosti dodavek do budoucna nejak moc vylepsi. Prece jen se to vozi ze statu a celniky na Ruzyni taky nikdo nepresvedci, aby to proclili obratem. Samozrejme mohlo by byt resenim to poslet treba pres Viden, je v EU, nedaleko a treba by tam bylo procleni rychlejsi, nevim. Kdyz sly ty moje zpozdene lasery z Izraele, slo to pres Viden, taky letadlem. Ve ctvrtek vecer to bylo odeslano z Jerusalema, v patek dopoledne to bylo odbaveno ve Vidni na letisti/podle casovych razitek a carovych kodu na balikach/ a odpoledne jsem to vyzvedaval v Brne v Proficomu. Cili to evidentne jde proclit behem nekolika malo hodin, aspon ve Vidni. Ale to se musi chtit to zaridit.
Aktualni situace je takova, ze mi dnes dovezli zbytek 80GHz spoju, takze uz mam vsechno komplet se spravnyma antenama. Nekdo z Alcomy zrejme cte toto forum, protoze jsem dostal i novou antenu misto te pouzite, co mi dali prvne. Sitove kabely jsou opet s americkou zastrckou, to nevymenili, ale to uz je detail. Hlavne ze delaji z lidi voly, jak ty spoje v Alcome zahořujou. Tak houby, kdyby to delali, bude tam ceska zastrcka, takhle je videt podle baleni, ze to nikdo ani neotevrel.
Cili total zpozdeni cini 29 dnu. Treba mi jeste prijde omluva od Alcomy s nejakym zajimavym bonusem na nakup dalsich spoju, ale nepredpokladam, ze by jim na me zalezelo, radsi me jako zakaznika obetuji, nez bych jim kazil jmeno pri dalsich nepovedenych zakazkach :
Prvni poznatek z praxe - spoje maji chybu v zabezpeceni. Kdokoli jim muze zmenit IP adresu, neni to nijak chraneno. Pres webove rozhrani to samozrejme bez hesla nejde, ale staci pouzit utilitku od vyrobce a ta se nepta, proste to zmeni. Zkusil jsem si to dnes odpoledne, kdyz jsem menil ip z verejne na interku, nic to nechtelo.
Samotne funkce toho spoje se to nastesti netyka, pouze zdechne monitoring, ale chyba to rozhodne je. I takovy summit vyzaduje heslo ke zmene IP.
Co se tyka funkce prenosu dat, zatim bez vyhrad. Mam to spustene od tusim ctvrtka. Reaguje to ale dost na pocasi, dnes byla odpoledne bourka, zrovna jsem byl u toho a mel jsem to otevreny v browseru, pac jsem si hral s nastavenima. Kdyz neprsi, je signal -43 dB. Zacalo lehce prset a klesl na -47. Kdyz prselo fakt hodne, byl signal -51, to byl nejhorsi stav. Pri jake urovni signalu zacne spoj chybovat netusim, zadny manual jsem k tomu nedostal a na webu vyrobce nic neni.
Ted aktualne zacina svitat, je tu mlha, viditelnost cca na 300 metru, panelak co je 470metru daleko nevidim uz ani obrysy. Spoj je na 2,8km delky, signal je -44 dB, takze mlha tomu evidentne nevadi.
Jeste by me zajimalo, kde k tomu sehnat MIB soubor pro sledovani via SNMP. Na webu vyrobce neni a u Alcomy uz vubec ne.
Co se tyka pripojeni, spoj vyzaduje privedeni 3, slovy TRI kabelu! Jeden je datovy opticky, druhy je ethernet na monitoring a treti je koax na napajeni. Provedeni je pouze ODU, IDU nastesti nema :)