Ahoj, krásný večer,
už párkrát jsem zde zmiňoval, že jsem momentálně student VUT FEKT - konkrétně obor "Teleinformatika". Ale všechny svoje znalosti jsem si získal sám jako samouk a proto jsem šel ten obor studovat. Že bych se tedy něco extra zatím dozvěděl se moc říct nedá 🥲. Mým hlavním zdrojem znalostí je praxe a hojně i zdejší fórum (stará témata atd.)
Každopádně - konečně začínáme mít nějaké předměty co se sítím věnují a v rámci architektury sítí první informace, kterou jsem na přednášce slyšel (a ne jednou) je, že důrazně doporučuje na všech routerech atd. zakazovat přijímat a odpovídat na ICMP atd.; celé ICMP zakázat . Osobně mám ale zkušenost, že většinou se naopak doporučuje naopak ICMP nechat povolené a i když se člověk podívá někam do internetu, tak většina uzlů normálně na ICMP odpovídá.
Tak se chci zeptat, zda vy osobně ICMP zakazujete, nebo necháváte povolené (jestli já žiju v blbé představě a jsem mimo mísu, nebo naopak 😅). Samozřejmě vím, že jsou specifické případy, kdy se hodí zakázat, ale že bych proaktivně ICMP zakazoval to ne, spíš mu ve FW uděluji výjimku (navíc nejde jenom PING/Echo, ale i o ostatní případy, kdy se přes ICMP dává vědět o růnzých událostech, stavech)
Pokud zakazujete, tak proč?
Případně budu moc rád za nějaké návrhy/náměty k zamyšlení.
Děkuju moc!