crazyape ved ty si to vobec nepochopil a trepes. Nechapes, ze overload ti to bude hlasit podla toho ako ma zariadenie nastavene hodnoty alarmu ? Mikrotik ani nic take nema...proste ti ukazuje v zalozke sfp len hodnoty...alarm ak ho niekto vyuziva na zariadeni je treba nastavit podla konkretneho modulu z hodnot datasheetu. Zapajal som vela okruhov od roznych operatorov a predstav si, ziadny utlm sa nikde nedaval...uprimne ani neviem ci som na lc konektor utlm videl...na sc je dostupny ale na sc sa to vyraba skor kvoli vyuzitiu asymetrickych splitrov na gponoch.
Samozrejme ze realna saturacia je problem, ale rozhodnote to nieje tak striktne ako tu niektori trepete. To znamena, ze ked mam 2km trasu a dam tam 10km modul, neznamena, ze zvysnych "8km nevyuzitych" mam utlmit zamerne...ved rx ma nejaky rozsah. Problem nastane ak sa pouzije napr 40 alebo 80km modul na 2km, tam je to jasna saturacia, tam by sa to muselo tlmit ale preco by sa to robilo, ked staci pouzit 10km modul.
Radia sem netahajme to je ina kapitola a opat zalezi na konkretnom vyrobku. 60ghz na -20dbm to nevadi, 80tke ano...
Ja vediem tuto diskusiu na margo maxlink modulov...mame ich kvanta na rozny ucel a nic nebolo treba tlmit.
To, ze tvoj dodavatel nieco take pouziva, neznamena, ze to tak je vseobecne dane a nutne, pravdepodobne nevies ich topologiu siete ani nic dalsie, preto nemusi byt jasne preco tak ten utlm dali a 15m patch kabel s tym vazne nic nema...ved 2..15...30...ci 500m na tom nezalezi...utlm samotneho vlakna trasy sa na takom patch kabli ignoruje, je to mala hodnota. Ked sa projektuje gpon, myslis, ze dlzka tras pri okruhu napr 5km sa riesi? Nie je zanedbatelna, pocitaju sa len konektory a splitre...aj zvary sa mozu ignorovat. Vsetko sa hlbkovo na hodnoty riesi az pri vyssich dlzkach. Gpon na 20km...ptp na 80km...jasne, tam sa ignorovat uz dlzka vlakna neda, lebo to uz vytvori merny utlm...
Proste