basty VOX umí pravděpodobně většina těch čínských stanic. Mnou zmiňované V8A i UV-K5 ji mají.
Na UV-K5 se dá nastavovat přes menu včetně citlivosti. V8A se dá nastavovat citlivost tuším pouze skrz SW a na těle se pak dá jenom aktivovat/deaktivovat stisknutím kombinace tlačítek (a nebo si to navolit na jedno makrovatelné tlačítko)..
Osobně jsem ale tuto funkci nikdy nepoužil, takže prakticky referovat nemůžu. Případně to můžu vyzkoušet příští týden, kdy budu oba typy někam brát, kdyby byl zájem.
basty Dosah samozrejme cim vice tim lepe... take jsem videl ze maji prepinac vykonu, coz je asi fajn
Přepínač výkonu samozřejmě je. Jen u těchto laciných stanic (o nějaké profi stanici se můžeme bavit asi až od někde 8 000/ks, ale tam zkušenost nemám) jsou ty hodnoty sice udané, ale v praxi se to liší kus od kusu. Akorát když není terén (např každý stojí na opačném úpatí kopce - kopec mezi nimi), tak si můžeš výkon přepínat jak chceš a stejně to nepomůže. I s obyčejnou PMR se dá udělat v ideálních podmínkách cca 100 km DXové spojení
basty To co pouzivaji pak hasici apod tak to vyuziva opakovace, ale to se pocitam pouzivat nesmi...
Pokud vím, tak záchranné složky mají už digitální systém určitě a mají vlastní převaděče. Na veřejnosti přístupných frekvencích v UHF/VHF a PMR se převaděče používat nesmí a neměly by se na těch frekvencích ani nacházet. Dá se jenom poslouchat např. radioamatérské převaděče.
basty Pak jsou verze UHF a VHF, vetsinou jsou uz vysilacky co umi oboje...
Já jsem vždy používal pouze UHF. I když UV-K5 sice VHF umí, nikdy se mi nepovedlo ani ve volné přírodě na VHF s protistranou spojit. UHF mi dávalo vždy lepší výsledek. Možná máme jenom nějaké chybné kusy (což se není čemu divit v této cenové kategorii, kdy to číňan sype jak baťa cvičky), nebo anténu nebo nevím co. Ale vždy mi zkrátka lépe fungovalo UHF, i když by teoreticky mělo být VHF lepší volbou pro danou situaci.
Případně přikládám odkaz na recenze těch modelů, co jsem zmiňoval sám (jiné nechci doporučovat, neb praktickou zkušenost nemám):
https://amaradio.cz/quansheng-uv-k5-prichazi-revoluce/
https://amaradio.cz/baofeng-v8a-v-jednoduchosti-je-sila/
Jedinné co se tak nějak povídalo, tak bylo, že asi "nejlepším" v této cenové kategorii (čínské dualbandy) je asi něco jako TYT TH-UV99. Prý to má lépe pořešenou rádiovou část a i odolnost proti zahlcení přijímače. Ale nemohu to ani potvrdit, ani vyvrátit.
Ale ať se koupí, co se koupí, tak v této kategorii platí, že je potřeba si to naprogramovat a nebo si to minimálně zkontrolovat. Aby to bylo (alespoň rámcově) v souladu s legislativou. Není to tak blbuvzdorné jako PMR.