Zdar kluci,
řešíme teď dočasnou integraci cca 120 zákazníků z jedné odloučené lokality do naší centrální sítě. Na obou stranách máme optiku a MikroTik s veřejnou IPv4. Potřebujeme je na pár měsíců dostat L2 až k nám na centrální router, kde řešíme provisioning, shaping, CGNAT a dohled.
Napadlo mě udělat úplně obyčejný EoIP mezi dvěma MikroTiky a přes něj přenést subscriber VLAN a případně i management VLAN. V lokalitě bych VLANy pustil do bridge s EoIP a v centrále je zase vytáhl ven do trunku směrem na náš router.
Jediné, co mě trochu trápí, je MTU. Underlay bude klasických 1500 B a klienti samozřejmě taky jedou 1500 B, takže se fragmentaci EoIP provozu asi úplně nevyhneme. TCP se dá řešit MSS clampem, ale zajímá mě hlavně reálná zkušenost z provozu, jestli to při běžném internetu nedělá bordel u UDP, QUIC, VPN apod.
Máte někdo takhle EoIP reálně nasazený pro zákaznický provoz přes běžný 1500B transport? Funguje to bez zásadního vlivu na kvalitu služby, nebo jste narazili na nějaké problémy s fragmentací?