... 2) To z velké části není až tak moc o RouterOS, ale o obecných principech síování a na to už poměrně dost literatury existuje. Tím neříkám, že by se nedala napsat tak 50 - 70 stran brožura "spešl" pro RouterOS.
Ok ... a jakou literaturu by si LAME doporucil (uplne Lama nejsu, ale proti Vam zkusenym borcum urcite).
Já se nikdy necítím jako extra expert, pořád je co se učit a termín "lama" v zásadě nechápu, protože to jsme proti někomu všichni. Ale k věci - já přiznám se nevím, moje první zkušenosti s ip protokolem byly kdysi s knihou, která měla takovou brožovanou podobu, asi 70 stran a jmenovala se nějak jako "základy tcp/ip, nebo tak nějak". Ta už je ale hodně stará a ani ji nemám, měl jsem ji jen půjčenou. Musel bych skočit někam do knihkupectví prolistovat pár knížek, z e-shopů člověk houby pozná o čem to je.
Možná také se najdou nějaké zdroje českých informacích i přímo na webu, byla by celkem ostuda, pokud by něco takového neexistovalo.
Hodně se dá pochopit ze zdánlivě úplně nesouvisejících zdrojů, třeba z Linux dokumentačního projektu, to jsem měl asi rok na wc jako čtení (to je vážně dobré místo na studium, btw), hodně dobré základy dává Windows NT Server a Windows 2000 Server Resource Kit literatura (ale sakra zase anglicky). Že odbočím - to bych opravdu doporučil nastudovat komukoli kdo dělá sítě, budete žasnout co všechno jste o Windows ani netušili.
Já se zkusím dnes večer až bude chvilka kouknout po webu, jestli najdu něco v CZ.
Na závěr - síování je v podstatě naprosto triviální záležitost, zhruba srovnatelná se stavěním modelové železnice. Taky je to i poměrně zábavné. Problémy které vznikají jsou obvykle způsobeny nikoli obecnými postupy, ale potížemi se sw a hw, nekompatibilitou, nestabilitou.... jinak je to pohoda. Alespoň v rozsahu, se kterým se setkáváme my, chápu, že řešit routing pro celonárodního ISP už taková legrace nebude. Ale i tak je to hlavně o velikosti papíru na který si to namaluji a schopnosti domyslet dopady.