Dneska jsem trochu otestoval spotřebu u desky IPX7A-ION Pegatron s dvěma různými druhy napájení. K desce byl připojen disk WD Caviar Green 3.5" 500GB, nainstalovaný systém W2K3S.
Poslední dobou mě totiž kvůli neustálému stěžování si lidí u kterých mám technologie, chytla posedlost za co nejmenší spotřebou komponent na bodech.
Aktuálně používám na nově zbudovaných místech zdroje AD55A s M1-M3 zdroji. U výše uvedené konfigurace jsem se při naběhnutém systému v klidu, dostal na velmi pěkných 25W k desce byl připojený i klasický ventilátor 80x80mm, který chladí CPU a chipset. Ůdajně stačí pasivní chlazení ale pokud teplota CPU ukazuje 30° a na chladiči se nedá udržet ruka, někde něco lže ;)
Pak jsem vyzkoušel klasický ATX zdroj Seasonic M12II-430 430W, které jsem donadávna hojně používal, spotřeba v té samé konfiguraci byla 38W. Rozdíl 13W se třeba někomu nezdá podstatný, ale vemte si procentuelní hodnotu.... Takže jen výměnou vhodnějšího napájení se dá ušetřit spotřeba například dalšího Rbčka apod. Neměl jsem možnost vyzkoušet zdroj 80+ nebo vyšší, samotného by mě zajímalo srovnání. Seasonic byl možná byl kdysi na špičce ale i po roce se může situace zcela zásadně změnit jako ostatně u všech komponent.
Takže pokud chcete ušetřit energii tak rozhodně neplatí: jo, vemu si tady tu sratou mrchu zdroj, s ním to v pohodě pojede ;)