jo bavíte se tu o RB493 ale to je naprosto aktuálně k ničemu. Jsou s ní pouze dvě varianty montáže. Buď se koupí já nevim, třeba velkej gentle box s integrovanou antenou a to se posadí na střechu ale s každym zákazníkem musim UTPčkem až na střechu = nepraktický. Nebo na střechu dám antenu a zařízení někam dolu = stejně nepraktický z důvodu tahání koaxu kterej může bejt i hodně dlouhej a navíc od těhle věcí upouštíme a držíme se raději cesty "wifina rovnou za antenou".
RB250GS... pokud tam je do 4 lidí, je to ok ale nad 4 lidi už nic neni. Já vim že se tam dá dát RB493 ovšem pak se ale musí udělat bridge na přijímacím RBčku = totální idiocie... Nejlepší možný řešení je tam dát vlanovej switch ale ten netgear je trochu drahej a HP je trochu velkej a to už rovnou můžu použít levnější tplink kterej je stejně velkej, levnější a udělá stejnou práci. Budu se muset podívat jestli RB493 nezvládne vlanový funkce za vlanovej switch. Nějaký nastavení HW switche to tam má ale to asi nebude použitelný ale softwarově nevim jestli to pujde ošetřit. No ale zase jsme cenou RB493 někde nad hranicí.
Jenom aby jste to pochopily. Hledám switch kterej můžu připojit k například RB711 která přijímá net a zároveň rozkládá zákazníky na vlany aby každý měl samostatný DHCP, IPčka a nemohly se navzájem ovlivňovat například tim, že si někdo přinese domu nějaký bezdrátovej router kterej bude mít typicky zapnutej DHCP server a rozmrší celej místní subnet. Mám dost skušeností s vlany ale HW s nízkou cenou a hlavně aby to nebylo velký jak krabice od bot a dalo se to napájet skrz UTP i kdyby pomocí extraktoru s RBčkem na střeše a to tu prostě schází. Jako by nemohl mikrotik udělat RB251GS a osadit tam 8 portovej switch kterej právě v RB493 je tak jako z RB750 vzal chip a dal ho do RB250GS (snad to tak je).
Teď mě tak napadlo.. na czfree.net kdysi někdo přidával do switche eeprom paměti a do nich konfiguraci která se při bootu natahnula a rozšířila možnosti switche i když pouze takový, co byly zapsaný v tý eeprom a změna byla možná pouze přeprogramováním na místě ale v případě specifického použítí switche, tedy vlan1,2,... by to mělo bejt jedno. hmmm na to se budu muset kouknout. Každej switch totiž dokáže manipolovat s vlany atd.. ale neni k nim management.