Jinak se ještě zeptam k čemu je ten bajpas nebo jak se to piše :-)
Bypass je k překlenutí zdechleho RBčka. Pokud je Bypass zapnut, tak v případě, že zkolabuje ROS nebo je RBčko bez napětí, tak cvaknou relátka a propojí port 11 a 12 jako spojku a umožní to to RBčko obejít.
Obecně nejčastěji mě napadají dva scénaře použití:
a) Používám RB1100 jako transparentní filtr nad softwarovým bridge. Strčím to někam do toku, použiju k tomu porty 11 a 12, bypass aktivní, nakonfigurován SW bridge mezi 11 a 12 a na něm něco filtruji. Pokud RB zdechne, udělá to cvak a provoz prochází dál, akorát nefiltrován. Samozřejmě nasazení v případě, kdy mám větší škodu z toho, že v případě zdechlého RBčka dojde k úplnému zastavení provozu než když provoz prochází nefiltrován.
b) Záloha zdechlého RBčka jako routeru, třeba v roli brány ve firmě do netu. Použije dvě RBčka, kdy RB1100 normálně řeší routing a k tomu zapojím druhé jako zálohu, která normálně nic nedělá. Třeba RB450. Zapojím to tak, že uplink do interbetu jde do RB1100 na port 11 a dále strčím drát z portu 12 do toho druhého RBčka, co určím jako záložní. V RB1100 je normálně uplink nastavne na port 11, port 12 ignoruji a LAN je třeba na eth1. Nastavím RB450 třeba tak, že wan port je Eth1 (wan ip adresa, routing, nat, qos, ... nastaven zcela stjeně jak na tom RB1100) a lan dám třeba na eth5. rb450 i RB1100 připojím současně do LAN a použiju VRRP pro přebírání defualt gate na LAN straně tak, že pokud jede RB1100, tak drží VRRP master. A takto spokojeně používám.... Když RB1100 zdechne, tak relátka udělají cvak a propustí inet trafic k tomu RB450, který začne routovat a také na sebe stáhne přes VRRP gate adresu na LAN.
Jiná varianta je, že mám dvě RB1100 a dva ISP, pak to jde zapojit do kříže tak, že přežiji současný výpadke jednoho ISP i jednoho routeru.
Nicméně toto zálohování není tak spolehlivé, jak součansě komplet paralelně připoejné routery (kdy obejití zdechlého routeru řeší VRRP, dynamický routing a podobné), ale někde jiné řešení se nedá dohodnout nebo takováto záloha mi stačí....