Myslím že je to zbytečná diskuze kterou vyléčí časem realita.... .
realita bude taková, že zapláčem všichni. My budeme brečet, že nám nejednou profi spoje, ty budeš brečet, že ti to nejede na max a rád se vrátíš do 5GHz pásma protože to bude podstatně levnější investice. Aktuálně jsou 10GHz spoje bezproblemový. Po příchodu M10 se z toho stane pouze zasviněný wifi pásmo kvůli tomu že někdo chtěl ušetřit pár korun. A jestli nemáš prachy na profi 10GHz pásmo a konkurence jo, tak ty si koupíš jeden dva spoje na M10 a konkurence jich koupí 10 a zase pudeš do kolen. Kuva tohle nemá logiku. Já nevim jak dlouho děláš sítě ale třetí Déjà vu opakovat nechci. (2.4GHz, 5GHz.... 10GHz?) S dnešnim počtem ISPíků a dneska už jsou IPSíci silný než dřív, pujde 10GHz rychle do kopru protože každej na to bude dřív nebo později mít a bude na to mít ne v jednotkách kusů ale v desítkách kusů.
Jo taky jsem před lety na czf nechápal jak někdo může dát za 10GHz tolik prachů ale faktem je, že změníš názor až ty 10GHz spoje začneš používat. Do tý doby tady jenom plácáš kraviny protože vůbec nechápeš co znamená mít 10GHz spoj. Ne nemluvim o wifi M10 ale o alcomě, orcave, saf... takový co nahraději fast ethernet mezi lokacemi a ne že tam zase osadíš tupou wifinu s latencí >2ms. To neni ten správnej spoj. Zeptám se tě jinak, jak často přelazuješ 5GHz páteře a kolik ti skutečně protahnou dat? Ano, vidila levnýho 10GHz pojítka je fakt super jenomže je to postavený na špatný technologii (802.11).
Jo až nebudeš moct na M10 protahnout 50Mbit FD což nebudeš moct téměř nikdy, budeš zase hledat nějaký vychodisko. Mám pro tebe překvapení, žádný pro tebe neni. Kup si licencovanej spoj. Ten si nekoupíš co? Já taky ne a proto budu něco dělat aby se tyhle pojítka nepoužívala.