Nedá mi to, malinko se přidám k Davidovi2006.
Taky si myslím, že ty ceny jsou větší než by museli. Pěkně to jde vidět např. na ceně Summit Development NARROW 10G, 12,5Mbit/s, 10,5 GHz, 62300 bez DPH + anteny ... nebo Radiový spoj ORCAVE 1S10 10 GHz, antény 30/30 cm, 25 Mbps cca 77 tis bez DPH .... nebo Mikrovlnný spoj AirOne M7, 75 mbit čisté propustnosti, Antény 65cm, se zdroji a 30m kabelu cca 80 tis ... a tak bych mohl pokračovat dál.
Neříkejte mi, že vnitřek rádia stejného typu koupený s rychlostí 50Mbit je jiný, než s rychlostí 200Mbit. A nevěřím, že by prodejce (výrobce) prodělával při prodeji nejpomalejší verze a jenom potom doufal, že si zákazník časem dokoupí upgrade. Další věcí by mohla být licence (pro modem?- ceragon)=> nemá vlastní náročný vývoj, ale jenom "skládá" věci dohromady(hooodně zjednodušuju) => možnost zatlačit na prodejce, ať sníží cenu atd. atd....
Ale abych to dál nerozebíral, prostě UBNT našlo způsob, jak to udělat levněji (pro větší masy) a uvidí se, jestli dokážou projít přes úřednické lejstra a dostat to k nám na trh. Konkurence se buď přizpůsobí a nebo zanikne (jak říká kamarád.. slabší kusy odpadnou). Holt vývoj jde dopředu.
Pokud někomu vadí anténa, tak jenom líp pro výrobce antén... Ten udělá jinou, lepší, připasuje na UBNT a hurá na trh
Sám z toho nejsem zrovna odvázaný...cca před rokem jsem pořídil druhou 10-ku. Jediné, co proti tomu můžu, tak akorát si tady ponadávat.
Třeba se nějaký výrobce chytne za nos, popřemýšlí a dojde na něco ještě lepšího... Příkladem může být Insider a jeho AirBQ, využije kličky v legislativě, poradí ostatním zákazníkům a hurá s tím na střechu. Kdyby mu to netrvalo tak dlouho, tak si myslím, že se to tady šíří jako lavina.