Ahoj, chtěl bych se podělit o zkušenost s instalací mikrotiku, která mě stála opravdu mnoho sil, nervů a dalších organických buněk, o které může člověk přijít. Vše sem prováděl s radami a podporou Hapiho.
Začalo to tím, že jsem si koupil nový hraniční router, který je postavený na špičkové desce SuperMicro X9SCM-F a ssd kinston 8GB (takže ve finále takový normální low end server) disk jsem přes USB rámeček připojil k méme PC a přes netinstall jsem na něj nainstaloval MK. Dal jsem jej do serveru a bláhově jsem se domníval, že je vše připraveno k nasazení.
samozřejmě mi to hodilo problém že disk není vůbec bootovatelný.
tak řikám asi jsme to nainstaloval špatně. Zkusím znovu nainstalovat. samozřejmě to jak jinak než nepomohlo - výsledek byl stejný. takže chyba bude asi někde jinde. dobrá zkusím to nainstalovat přímo přes řadič. Připojím do svého PC disk a netinstallem nainstaluju na disk MK. Výsledek - samozřejmě stejná nefunkčnost jako poprvé. Spekulujeme co dál. Tak nainstalujeme to přímo z CD mám k dispozici 3 PC na všech jsem to zkusil při různém nastavení SATA modu a dopadlo to tak, že vždy to hodilo error, budto že nebyl nalezen žádný disk, anebo nebyla nalezena CD mechanika.
v této chvíli jsem už mikrotik samozřejmě proklínal jak jen to bylo možné.
Další a poslední možností co zkusit bylo, že jsem zkusil bylo díky speciální desce s IPMI sítovou kartou, což umí mnoho věcí. Jednou z nich bylo namountování virtuální mechaniky ISO souboru s MK 5,6 a použití bootu z virtuální mechaniky a nastavení SATA s podporou IDE.
Proto bych chtěl upozornit, že po této zkušenosti je podle mě Mikrotik opravdu hluboko za požadovanou podporou hardwaru. třešničku na dortu tomu dodalo to, že mi v této desce v MK funguje jenom jedna ze dvou gigabitových sítových karet Intel® 82579LM and 82574L - z nich 82579LM podporovaná nejspíš není, protože nefunguje. To je opravdu tak velký rozdíl mezi těma chipama že nemůže MK podporovat obě? fakt z MK brečim.