Trvam si na tom, ze vse co jde naklikat na mikrotiku umi kazda lepsi distribuce linuxu taky.
tohle Ti nevyvracím, ale proč se mám učit linux, když mi mikrotik udělá tu samou práci? Na to abych zvládl linux, je potřeba čas a nebudu laborovat s linuxem na hlavní bráně, když se pak něco podělá a já nebudu vědět co s tím dělat. Pokud nejsu lama a nekoupím si desku s nepodporovanýma ethernetama, nemám s mikrotikem problém.
Každý svého štěstí strůjcem, já nijak nehaním linux, stejně tam nehaním ubnt ikdyž používám mikrotik.
To jsem rád, ze si rozumime.
Ja zacinal s internetem v dobe, kdyz jsem si mohl vybrat mezi spojovanim krabicek (d-link, edimax...vic moc toho na trhu nebylo) do bridge, nebo routovani na linuxu s hostapem, madwifi... Ja si vybral druhou moznost, ziskal jsem zkusenosti se sitovanim na linuxu, dale v mem minulem(jedinem) zamestnani jsem jakoz to spavce web... serveru proniknul i ostatnich veci v linuxu. Tudis ja vidim vyhody linuxu oproti blackboxu od mikrotiku.
By me zajimalo, kde by skoncila velka cast isp, kdyby mikrotik nevniknul. Lezli by jsme po "sitovych" stromech jako opice a O2 by si mnula ruky, jak ji pekne pribejvaji klienti.
Tez jsem v takove dobe zacinal. Dokonce se museli na linuxu delat takove opicarny jako kompilace upraveneho jadra, tak abych mohl tridit provoz na cesko a na zahranici. Treba u dialu(tehdy jeste net4net) to bylo tak, ze davali zahranicni linku v plne kapacite konektivity za docela velky priplatek. Tak aby to jelo lidem, tak se to muselo upravovat. Ale tak nastesti ty doby uz jsou pryc... :)