No, byli jsme teď celá firma ve Vracově na hodech, takže jiné starosti :) Po návratu nás čekal trochu šok... Router se pravidelně restartuje, reset tlačítkem to nebylo, tak jsme ho stáhli a začali zkoumat anomálie.
Lekce 1.. vrátili jsme se a na routeru nebylo heslo! Bylo nám divné, že choděj hlášky ze systému, že nefunguje telemetrie routeru, ale traffic valil, tak jsme to neřešili, vyhnil modul SSH i konzolové okno, takže se nešlo ani přihlásit přes konzoli ve Winboxu. Prvně jsme si mysleli, že to někdo hacknul, protože systematika jela jinak OK, shapuje, při 150Mbitech si brumlá kolem 10-12procent, takže pohoda.. Takže první myšlenka, že to někdo hacknul (poměrně frustrující pocit). Na první pohled žádné změny v settingu proti standardu. Prolomení dost nepravděpodobné, protože hesla jsou tvrdá alfanumerika, minimálně 10 znaků.
Heslo jsme změnili a ráno to samé, wrong password.. Router mi hodili do kanclu, hesla už neseděla ani na ta, která jsme včera v záchvatu paniky poměnili.. První myšlenka, je v hajzlu filesystem na flashce, kterou bootujeme systém, ale co to ma společného s filesystemem rozbaleným do RAMky? GRR
Lekce 2
Zkusil jsem tedy naše původní hesla. Hup, jsou funkční... včetně všech podúčtú pro telemetrii a backupy jednotlivých prvků !!!! Schíza začíná... Začal jsem tedy zkoumat co se děje a přemýšlet, co soudruzi v MT udělali v poslední revizi špatně.. Nevalí SSH, FTP a SNMP služby. Přihlásím se WB a koukám na disk = 0 kb prázdných.. V tu chvíli mi to celé došlo..
Jednou denně stahujeme systém backup všech routerů, logů a jiných SNMP na hlavní router jako geo diverzi, aby se mohlo případně obnovit v případě havarie jednoho z prvků z aktuální, duplikované zálohy.. Na rozdíl od minulého routeru jsem přešel na systém = bootuje se z flashky a je nainstalovaný jeden disk kam se pohrnou zálohy. Jenomže přidáním dalšího media se vytvoří v adresáři MT další disk pod záložkou a data kopírovaná do záložky v rootu jdou na flashku.. Což mi jaksi nedošlo..
Pointa:
2GB se po pár dnech naplnily, zasekalo to na BOOT volné místo a jak víme MT s 0 volným místem funguje hůř než česká vláda.. T T tt to je celé.. Jinak router valí na jedničku, sice žere podobně jako jeho starší kolega, ale to se dá zkousnout..