Odpovím si já - může za to linux jako takový. Našel jsem informaci, že pokud se zapne routing, přestane přijímat RA. Takže smolík. Pravděpodobně to lze vypnout (resp. zase zapnout), ale v ROS máme i tak smůlu, bude to někde v /proc. Ještě jsem to nehledal.
Ale tenhle problém zabíjí ROS sám ještě víc:
Neumí přijmout routu z DHCP. Sice to zatím není standard, jen nějaký draft, ale umět by to mohl ... Takže nemáme ani adresu na wan, ani default routu. Bez prvního by se člověk obešel, ale bez defaulty dost těžko. Ač tedy má ipv6 fungovat tak nějak sama od sebe, tady to prostě musí být dodělané ručně a staticky.
DHCPv6 klient neumí přijmout nic jiného, než prefix-delegation. Takže opět nepoužitelné pro konfiguraci wan rozhraní. Souvisí s předchozím odstavcem.
Je oficiální možnost říct si serveru o víc prefixů. Mikrotik to neumí, vezme jenom jeden z jednoho interfacu.
A možná největší problém - používá to dle mě blbě. Rád bych klientu poslal prefix /64 - vím, že má jen relativně malou a plochou síť doma. Proč to komplikovat. Takže bych očekával, že ji ROS přijme a ve stejném stavu umožní použít v dhcp serveru. Ale ono ne - kouká na to jako na síťě a přiděluje jen menší prefixy. Sám nabídne /76. Sice není oficiální důvod, čemu by to mohlo vadit, ale síť je prostě /64, menší může způsobovat problémy. A to jsem to nezkoušel ještě windows jako klienta ... Bych tedy řekl, že dhcpserver sám nenabízí ani tak adresy, jako prefixy. Přitom by stačilo mít možnost získaný segment nastavit na rozhraní a zbytek nechat na RA (které na MK funguje) - jenže DHCP by musel umět stateless, aby bylo možnost přidělit i adresy DNS serverů ...
Výmysl s DUID je také dobrý. Osobně bych radši, kdyby nezrušili možnost použití MACky pro tyhle účely jako je u ipv4. Ale co už. Jenže ROS místo aby si tedy něco vymyslel (a umožnil to někde zobrazit), tak si šáhne do interfaců a vytvoří to z nějaké MACky. To by ještě tak nevadilo, kdyby to nebylo Ether12 (u RB1100AH), kdo se v tom má vyznat? To pak nejde zjistit jinak, než odposlechem sítě. Se určitě ani nemohu spolehnout, že to je vždy předposlední MACka ...
Ještě budu zkoumat. Ale osobně si troufám říct: IPv6 u ROS 5.11 není u klientů rozumně použitelné.