Zasadni problem je v atherosech a pouziti na 2.4 jako APcka. Bohuzel pokud se proti atherosu povesi vice ruznych neatheros klientu, tak pri urcity nahodny kombinaci to proste zacne delat problemy bez zjevny priciny. Vetsinou tomu jeste dopomuze i slaby ruseni.
Atherosy jsou dobry na APcko tak do +-5 klientu, s vice se to chova podivne. Nekde kde to mame naprosto neni zadnej problem, nekde to dela uplny blbosti, na klienty jsou nahodne velky pingy, sem tam se nepripoji, mala propustnost, packetloss, proste haluze.
Tam kde byly nejvetsi problemy a slo to, tak jsem zpatky vratil XI-626 a od ty doby neni jedinej problem.
Pokud uz je stoprocentne nutny pouzit atheros, tak bych doporucil ten 2.4kovej TP-Link, ma sice o malinko horsi citlivost a nebeha v rozsirujicich redukcich na RB, ale chova se v bcku o 100% lip nez CM9/CM10.
No uplne nesouhlasim. Na danem AP a vlastne na vsech jinych MK AP mam 99 procent neatheros PCI nebo HW klientu (ovislink 1120,5450,5460, USR PCI, XI626, TP LINK PCI = ten jediny ma atheros nepletuli se) a jede to vse jak ma. No ale ted co napisu tak, to Vas asi dostane a zastrelite me. Vse jsem rpobiral ze skrebonem, takze spis jde jen o to, co si o tom myslite Vy. Problem mi zpusobuje LAN karta. Dany MK ma 1xCM9 na 5 GHz (propojeni s jinym MK) , 1xCM9 na 2,4 (jako AP) a 1x LAN (zde mam pridany switch a do toho switche dve HW AP, ktere siri signal dal). Zjistil jsem, ze problem v dobe narustu odezvi na klienty do neunosnych hodnot, ktery je spojeny i s PL, je spojen s provozem na teto karte (asi, i kdyz provoz tam neni zas tak velky, v prumeru kolem 800k/150k a pakety tak v prumeru 80-100/60-80). Kdyz jsem tuto kartu dal do disable, tak jsem pozoroval, ze ping z vysokych hodnot ihned naskocil na nizke 1-2 ms a bez PL a vse jelo nadherne. Zapl jsem onu LAN a zase ping vyskocil. Netusim cim to vubec je. Da se podle toho usoudit ze ona lan karta je spatna??? IRQ LAN karty je myslim na 11 a je spolecne s grafikou, 5 GHz CMP ma IRQ 10 a 2,4 GHz ma IRQ 12. Je mozne aby nejak LAN karta uplne na jinem IRQ ovlivnovala jinou PCI kartu kartu??
A nebo mam z toho nejak usoudit, ze ona LAN karta je nejak natukla (spatna) a nejak blbne cely system???
Ano muzu koupit novou, to neni problem, ale bylo mi poradeno at uz nejdu do toho co tam mam ted Realtek 8139, ale do nejake 3COM (ano diskuzi o sitovkach jsem cetl). Ona 8139 tam byla 2 mesice. 2 mesice bez problemu.
Dalsi ma otazka zni, zkouseli jste provoz PC a MK bez grafiky. Je to zalezitost PC a biosu, ale darilo se vam to rozjet? Diky vsem a prosim o vase nazory co si myslite o tom, co jsem ted napsal.
Trosku flame asi, ale podle toho co vim, je problem atherosich karet hlavne v tom, ze mikrotik nekoupil od atherosu kompletni zdrojaky, takze ty ovladace nejsou co by mely.
To samozrejme u 626ky neplati.
A co se tyce neatheros klientu, nejvetsi pruser jsou kramy s chipsetem ralink, to je fakt peklo....