No tak jistě, ale ještě se mi nestalo, že by zakoupený rezistor měl skutečně takovou hodnotu, jaká je na něm uvedena, takže od nějaké doby na proužky vůbec nehledím a rovnou sahám po multimetru. Buď jsem barvoslepý (spolu s obsluhou elektra, ale tam se mi multimetr s sebou brát nechce) nebo je to elektro fakt divné (a objednávat tři součástky za celkovou cenu <10 Kč z gme se mi fakt nevyplatí). Jinak přímo 1N5408 jsem tuším nikdá nikde nepoužil, tak jsem třeba čekal nějaké zkušenosti s častou vadnou sérií... I když, na kusu křemíku s jedním PN přechodem už snad dnes není co zkazit.
Co se ohmova zákona týče, jistě, ale stále jsem ten naivní, který věří, že se v elektro věcech snad nerýpe nikdo kdo by ho neznal. Samozřejmě nevím, jaké ISP máte tam u vás, tady s tím (už) problém není. V naší síti je všechno pořádně zalištované atd. - děláme si to sami, ale máme v týmu maníka-elektrikáře a většina instalací bez problému prošla revizí (kvůli konkurenci a otravovačům jsme si už zvykli mít papírově do puntíku vyřešenou každou hovadinu) - co neprošlo, byl v jednom případě zapomenutý šroubovák v rozvaděči (a revizák nasraný, že ho otravujeme o víkendu) a v ostatních věci, kde se neustále něco předělává (serverovna). Mimochodem, skutečně nejsem ISP toho stylu co většina uživatelů zdejšího fóra.
Jinak moje chyba, měl jsem to napsat už do toho prvního postu.