Omezení na počet switchů se mi tedy moc nezdá. Už teď mám 5 ES4524, 2 ES4612 v jednom MSTP regionu. A na test tam mám ještě osmý DCN DCRS-5960. Ale nejdelší trasa k root switchi jsou 4 hopy.
MSTP to počítá kapánek jinak, než klasické STP/RSTP.
- jake je omezeni na pocet (R)STP switchu v jednom okruhu? Clovek z Proficomms rikal, ze je to omezene na jen 7 switchu v (R)STP okruhu, coz mi nestaci, ale chci se o tom sam presvedcit.
Těch 7 switchů v kruhu je "profesionální mýtus". Správně je to dáno nastavením časovačů R/STP:
MaxAgeTimer >= 4*HelloTimer + 2*PocetSwitchu - 2
Pro doporučené default hodnoty časovačů ti to dává těch 7 switchů v kruhu. Pokud to nedodržíš dle toho vzorce a bude switchů víc, tak se ti zformuje ve vzdálenosti za MaxAge další root bridge a zvesela to udělá otevřenou smyčlu.
Takže se podívej v jakém rozsahu jdou ty časovače nastavit na všech těch switchích v R/STP doméně a dle toho si spočítej kolik switchů můžeš zakruhovat a nastav všude ty časovače na stejné hodnoty. Řada výrobců (i u různých řad u jendoho) má různé limity těch časů. Naopak, pokud máš switchů málo, můžeš časování stáhnoutr pro rychlejší rekonfiguraci.
Potom na tohle jde se spolehnout u STP, jakmile zapneš RSTP, tak řada výrobců do toho vnáší různá svoje vylepšení - pokud budeš mixovat switche, je třeba si to pohlídat, aby si všichny sedly (pokud mix různých, zjistit, co dělají a vypnout, pokud lze, jinak hrozí různá magie při různých výpadcích).
A pak nezapomínat, že R/STP bylo zamýšleno pro LAN, kde je těh switchů pár. Pokud stavíš metropolitní síť, tak je lepší šáhnout po switchích s MSTP, kde se počítá s větším počtem switchů (roli časovačů nahrazuje v podstatě max hop limit). Já vím, řada levnějších switchů to vůbec neumí nebo blbě, přestože jejich výrobci blábolí o otm, že to je MAN switch. :-)
Hapi mě sice asi zase nařkne, že ty mluvíš o koze a já o voze, ale smysl mého příspěvku je ještě jeden: fakt by mě zajímalo, jak tohle udělat na mikrotiku (třeba na RB450G).
Hapík psal o použití RB250GS, což je switch s swOS. Neznám do detailů, ale je možné, že to v něm jde uklikat (ten použitý čip to umí).
Co se týče použití klasického RouterBoardu typu RB450G, tak nejde použít přes switchcip (fyzický brouk to umí, ale klikátko nepodporuje). Jde ot ale udělat pomocí SW bridge, jenom je to pakárna. Pokud by mělo jít o vlan500 až 503 a pro 500 chci z jedné strany přídávat tag a z druhé odebírat. cca:
/interface bridge add name=br-vlan500
/interface bridge add name=br-vlan501
/interface bridge add name=br-vlan502
/interface bridge add name=br-vlan503
/interface vlan add name=v501i1 interface=ether1 vlan-id=501
/interface vlan add name=v502i1 interface=ether1 vlan-id=502
/interface vlan add name=v503i1 interface=ether1 vlan-id=503
/interface vlan add name=v500i2 interface=ether2 vlan-id=500
/interface vlan add name=v501i2 interface=ether2 vlan-id=501
/interface vlan add name=v502i2 interface=ether2 vlan-id=502
/interface vlan add name=v503i2 interface=ether2 vlan-id=503
/interface bridge port add bridge=br-vlan500 interface=ether1
/interface bridge port add bridge=br-vlan500 interface=v500i2
/interface bridge port add bridge=br-vlan501 interface=v501i1
/interface bridge port add bridge=br-vlan501 interface=v501i2
/interface bridge port add bridge=br-vlan502 interface=v502i1
/interface bridge port add bridge=br-vlan502 interface=v502i2
/interface bridge port add bridge=br-vlan503 interface=v503i1
/interface bridge port add bridge=br-vlan503 interface=v503i2
Na některé věci je ale lepší používat switch, který je k tomu určen... :-)