Ahoj, řeším teď podobný problém, možná někdo něco poradí.
Rád bych nahradil naší IGW nějakým RBčkem, alespoň ho měl připravené jako zálohu pro případ problému, jelikož dát dohromady nový PC router zabere třeba celý den a člověk na to musí mít hlavně čas. A také nižší spotřeba, pokud by stačilo...
Max traffic máme 50/50Mbps.
Mám RB450G (RoS 5.15), který jsem zkusil nahodit. Pouze jako router, bez shapigu (zatím) a NATy... Dal jsem si ho zatím do serie před PC IGW, abych si mohl nastavení postupně přeházet.
Ve výchozím stavu mám přívod (eth od providera) a vstup do původního igw serveru ve switchi (master port). Po dobu testování toto ruším, nahodim ipčka, přeroutuju atd. a rbčko převezme funkci IGW (pc to pak jen proteče/routuje dál).
No celou noc jsem si s tím hrál, vše se zdálo být ok, tj. šlapalo, zatížení RBčka do 5% (trafficu moc nebylo).
K ránu se mi ale začali dít podivné věci. Winbox čas od času nedonačítal data do tabulek, občas timeoutoval. Po několika hodinách se do něj už ani nenaloguju. SSH/Telnet je trochu lepší (něco se dá udělat), ale také timeoutuje. Toto se děje i při variantě 2 portů ve switchi (není rozdíl), kdy v podstatě data rbčkem jen protečou čipem, takže chybu nějakého nastavení lze asi vyloučit. SW restart nepomohl, firmware RB je poslední.
Přestože timeoutuje winbox/ssh/telnet, ping je trvale ok a dokonce i 100% funguje vyčítání statistik přes API a SNMP!
RB už bylo použité, ale zánovní, žádné bad blocky ani nic podobného. Může být vadný kus?
Milan