Ahoj, mám RB2011 a potřeboval bych poradit (konzultovat) ideu zapojení. Co bych potřeboval. Do RB mám přivedeno na wan port (eth1 100Mbs) internet od UPC. Mám doma celou řadu segmentů sítě, některé bych potřeboval propojit na 1Gbs, některé stačí 100Mbs. Tak jsem si říkal, že využiji switching přímo routerboardu, ale chtěl bych, aby to minimálně zatěžovalo procesor. Tak jsem došel k následujícím variantám:
1. varianta
-------------
Eth1 100Mbs nastavit jako WAN a master
Eth2 100Mbs nastavit jako podřazený port pro switching vůči Eth1. Do Eth2 připojit potřebný 100Mbs switch
Eth1 Gbs nastavit jako master pro gb switchning a současně jej nastavit jako podřazený vůči Eth1
Eth2-Eth5 Gbs nastavit jako podřazený pro gb switching vůči Eth1 Gbs
Otázky:
- využijí se takto switch čipy?
- mohu do Gbs portů takto připojit své gigabitové segmenty sítě a bude li se přenášet jen mezi nimi, pojede to na gigabitu? Pouze v případě, kdy půjde paket mezi gigabitovými segmenty a 100megabitovými, došlo by k přenosu mezi čipy pro switching
2. varianta
-------------
Eth1 100Mbs nastavit jako WAN a master
Eth2 100Mbs nastavit jako podřazený port pro switching vůči Eth1. Do Eth2 připojit potřebný 100Mbs switch
Eth3 100Mbs nastavit jako podřazený port pro switching vůči Eth1. Do Eth3 připojit kabel a přivést jej do Eth1 Gbs.
Eth2-Eth5 Gbs nastavit jako podřazený pro gb switching vůči Eth1 Gbs
Otázky jsou obdobné jako u (1), jen by mne mrzelo přijít o jeden Gbs port. V ideálníms tavu potřebuji propojit 5 Gbs segmentů a více (5-12, proto switch) 100Mbs segmentů. Trafic mezi Gbs segmenty bych potřeboval na gigabitu, mezi 100Mbs segmenty na 100megabitu (ideálně fullduplex) a mezi nimi max, co to půjde:) (tedy opět 100Mbs).
Omlouvám se možná za zmatený popis, s RB začinám. Ještě jsem si říkal jako variantu do Eth2 zapojit stovkový switch a do Eth3 gigový switch, ale to mne příjde jako nevyužití možností RB.
Děkuji.