http://bit.ly/qvo464
Svého času jsem s tím experimentoval, ale nedopadlo to podle mých představ.
Windows BCP nepodporuje, takže pokud tam má Win VPN klienta, tak smolík.
Ale BCP je rozhodně rozumnější, pokud mám na obou koncích ROS a PPTP/L2TP/SSTP tunel. Tak je to efektivnější, než tam cpát do toho ještě EoIP a podobné zhůvěřilosti.
Jde o to, že PPP, potažmo VPNky jsou vytvářeny jako bod-bod, takže standardně nepodporují ani bridging, natož šíření broadcastu. Pokud do něj chceme zahrnout bridgování, musíme si pomoct berličkama, které standardní implementace VPNek v operačních systémech nepodporují. Proto všichni operují RouterOS na obou stranách. Takhle to aspoň vidím já. Pokud se mýlím, tak prosím o doplnění.
Přesně tak, berličkama, které ROS pro obecného PPP klienta nepodporuje.
Děkuji za snahu, ale pomůže mi jen taková kde bude něco ve smyslu v "IP - firewall: nastav tento jeden řádek který umožní komunikaci Broadcastu mezi sítí 255.255.255.0 a 255.255.255.255".
Pravidlo možná nenapíše nikdo, protože nejde napsat. Pokud trváš na použití toho RB493, tak cesta možná vede:
Vytvořím metarouter virtuál, do něj nainstlauji WRT, do WRT si přeložím znovu PPTP balík a zapnu si podporu pro bcrealy a pak VPN server dělám v tom WRT a problém broadcastu řeší aplikační démonek bcrelay, který ty broadcasty přehazuje na apliakční úrovni. :-)
Jiná varianta je, že začnu řvát na pány v Mikrotiku tak nahlas a dlouho, až ekvivalent bcrelay aplikace implementují do ROSu. :-(