Tak jsem si také koupil ISPadmina, jsem z toho rozčarovanej. Nalezl jsem pár hezkejch funkcí atd .. , za těch pár dní jsem si stáhl 3 upgrady. Ale všiml jsem si, že vyjde třeba ráno nové verze, ale večer je ještě novější se stejným číslem verze jen jiným time buildem.
Svědčí o tom, že to je neustále živý program, který se neustále zdokonaluje.
Ale když jsem chtěl začít pasovat ISPadmina na svou síť, narazil jsem ihned na několik drobných problémů a z čehož usuzuju že řízení sítě, stále nechám na své manuální práci.
2. jsem napsal na support, 1. jsem dostal odpověd. Na druhou, která byla rozsáhlá jsem odpověd ještě nedostal.
Sít je routovaná a shaping se provádí na centrálním stroji.
Jedná se mi o nemožnost nastavení Limit AT. Potřebuju nastavit 2 základní grupy .. Download a Upload , kde bude nastavena celková konektivita. A veškerý uživatele potřebuji naházet do těchto grup. Každý uživatel bude mít své Max Limit a třeba pevný Limit AT 64K .... a né nějakou 1/10 z Max Limit.
Už jen postup vytvoření základních grup se mi moc nelíbí .. musí se vytvořet jedna QT .. do které se zadá _IN a _OUT. (proč nemůžou být prostě základní parenty _IN a _OUT bez nadřazené QT) - ale to by mi tak nevadilo.
Problém je spíše v tom že když celkový součet limit AT přeteče celkový konekt, nezačne se spravedlivě dělit, ale prostě se shaping samozřejmě zbortí.
Po té když mě někdo třeba tzv. garant linku tak jsem limit AT hodil shodný s Max limit a prostě měl tu svou linku i když konekt byl na doraz. (toto lze asi vyřešit i bez limit AT změnou priority) .
Další věc, nemožnost řízení 1 uživatele, který má třeba 3 kompy doma a chtěl by rovnoměrně rozdělit linku. Tudíž 1 parent pro uživatele a 3 podparenty pro každé PC, kde se limit AT nastaví jako 1/3 max limitu daného uživatele. - opět nemožnost nastavit.
Ještě dotaz, když zadáváte uživatele , který má třeba ještě starého Ovise ve Wispu , jak ho zadáte? Přišel jsem na to, abych měl graf i ping, že zadám IP konc. zařízení stejnou jako IP zákazníka. Nejspíše je to takto myšleno.
Dále pak když je třeba hlavní AP, které nese nějaké routy a třeba na sektor se spolu s klienty chytá ještě další menší AP, které vykrývá další 2 lidi. Uvedu příklad :
Hlavní AP má rozsah 10.0.0.0/24 .. klienti mají tedy 10.0.0.x .. a menší AP je jen takový bridge, který má IP např. 10.0.0.10 za touto IP je znatován domácí uživatel s DHCP. A 2 wireless karty jsou v bridgy (neboť se mi nechtěla přidávat další routa) a dostávájí také IP z rozsahu 10.0.0.x a bránu jim tvoří vpodstatě hlavní AP.
Jak zadat tyto zařízení do Ispadmina, pokud zadám další router musí dostat tedy IP 10.0.0.10 , toto znemožní samozřejmě nastavení této IP adresy i uživately, který je za ní schovaný za NAtem. - tímto by se neomezovala jeho rychlost. (toto by se dalo asi vyřešit né maškarádou, ale na menším AP by se místo maškarády nastavil src-nat na jinou IP třeba 10.0.0.11 - což si myslím, že je zbytečně kompikované).
Pak zadám v ISPadminu tomuto menšímu AP v routovaných sítí rozsah 10.0.0.x neboť je bridgy, ale do ISPadmina není možno zadat pak aby znal tento rozsah z nadřazeného ap a zadával tedy jeho bránu a né sám sebe pro klienty kteří se chytají na ten zbridgovaný wireless a v tabulce využitých IP už byli vidět použitá IP které jsou využity.
Jinak jsem software kupoval hlavně kvůli fakturaci, kterou věřím plně splní. Zatím jsem na něj nezanevřel a věřím, že mé problémy mají nějaké řešení. Nerad bych schodil veškeré značkvání paketů což je minimálně 1000 položek a QT je také rozsáhlé.
Díky za pomoc.