Podle mě dlouho bude stačit cat5e kabel k zařízením, důležité dnes si pouze pohlídat aby to fakt byl kvalitní kabel a né ty železné fejky co se začínají prodávat.
Samozřejmě na páteřní spoj by to chtělo třeba už optiku, čili router a switch propojit optikou.
Podle mě pokud už tam kabely jsou tak je nechat a neřešit. Pokud stavím nové rozvody tak vše dát do trubek, udělat rozumné poloměry zatáček případně tam dát krabice pak tam protáhneš a vyměníš cokoliv.
Protože co ti budou kabely na 10G když použiješ prvky (switch a router) které neuroutujou pomalu ani 100M internet!
Stačí se kouknout co se dnes ještě prodává 10/100M switch nebo router který má 100M porty!
A kupovat HW pro 10G je pořád moc drahé takže za mě prvky které mají 1G porty jsou OK a spoje 2.5G mezi routerem a dalším switchem na patře taky, podle mě nikdo nic dražšího domu nebude kupovat.
Samozřejmě jsou zvláštní případy třeba zpracování toho videa a i tam stačí 10G spoj pouze mezi zařízením - nasem a internetem.
A další věc jak bude vývoj pokračovat budou v zařízení se připojovat optikou, nebo metalický kabel který už je na hraně?