no teda sa vyjadrim aj ja...
najprv sa chcem podakovat vsetkym ktory sa vyjadrili. dakujem za odporucania...
to hapi: no s PC skusenosti mam, a povedal by som ze dost. na uvode som skladal vsetky vysielace na PC + MK. No koli spotrebe som to neskor zrusil a vyhodil som takto zhruba 10-12 PC. RB / Alix sa mi javi ako lepsie riesenie pri datovom toku do 20 mbit. Samozrejme kde je viac, tak tam ide Alix, ten utiahne az do 60 mbit. takze PC nemam uz nikde. len na hlavnej brane v inej casti siete.
Toto RB 1000 je na jednej sieti, kde mam spravene napajanie podobne ako to ma aj "baz". je to vinikaju ce riesenie. vsetko zalohuje tak ako ma. mam tam jeden 12V / 13A zdroj, ktory mi utiahne 10 x RB, 2 x switch a 1 x RB 1000. Cele to je zalohovane autobaterkou.
to Leeonek: to sa tyka menenia napatia z 12V na 230V a znova potom na 12V. V tomto mas uplnu pravdu. Dochadza tam k statam, ktore zbytocne znizuju dobu zalohovania. Prave preto chcem napajat vsetko z 12V tak ako je to aj doteraz.
to net.work: so supermicro doskami mam skusnosti. teraz na tom idem postavit napriklad ISPadmina. bezi mi na tom server na tretej sieti a jeden zalozny server. Su to fajnove dosky, ale trosku drahsie. Ale ked sa jedna o stabilitu, tak urcite by som siel do Supermicro alebo do Intel dosky. Tieto dve ma este nesklamali. Hoci je pravda ze som tu mal aj jednu starucku Asus dosku, ktora slapala cez 3 roky v kuse.
kedze sa tuto cast siete chystam znacne rozsirit, chcem zvysit konekt na 60 mbit a rozsirit pocet userov na dvojnasobok, tak asi pojdem do overeneho riesenia, ktore mi uz inde bezi ako zaloha: Supermicro s podporou DualCore a Xeon procesorov. Teraz tam pojde DualCore a ked nebude stihat, tak tam dam Xeon. Len to bude moc vela zrat... toho sa bojim.
ale aj tak ma stale laka riesenie na tom atomovi... skoda tych sietoviek. keby nebol problem s ich podporou, tak by som do toho siel. ale ked si mam priratat k tej doske este riser, 2x intel sietovky, tak som pomaly na cene fakt vykoneho stroja.
inak rozmyslal som nad jednou vecou... teraz mi bezi shaping na RB 1000. Co keby som prehodil shaping na koncove body a usetril tak vykon RB 1000?
Inak sa spytam... je to lepsie mat centralny shaping alebo shaping na koncovych vysielacoch? Popisalo sa toho tu uz dost, ale nazory sa dost rozchadzali....