ano, je to mozne.. na obyc linuxu to asi jde.. ale jak rikam ja to nastavit neumim proto to delam na MT... Jinac jak pises ze na kazdy POP jeste serverik --- na co? ja na POPy davam primo PC do nich PCI redukce a rovnou AP... zadny routerboard... takze v podstate te to vyjde financne stejne, ale vykon je nekde jinde kdyz vezmu 2Ghz gx240 a RB433ah.....
Jasne . Z cca 100 POPu je 5 panelaku a hromada rodinych domku po vesnicich. Taky vsem domu budes davat PC s redukcema s pomerne dost velkou spotrebou a pro pripadnou zalohu napajeni mas dost smolika. Ja mam oblast, kde pro 45 klientu mam 7 POPu, kopcovita lesnata oblast. Spocitej si kolik by jsi tam potreboval PC, spotrebu, zalohy a kolik te to vyjde. Ja mam jeden vysilac na panelaku, kde bude kolem 8 anten na 2 stozarech se zalohou na cca 8-12h me to vyjde bez anten (vcetne radii RB UTP atd.) kolem 15k. Ja nepsal, ze tam davam server, ty tam mas na kazdem miste PC. Pokud mas hromadu vysilacu, tak tohle bude problem, jak se spotrebou, tak s cenou. Ve meste na panelakach v pohode, po vesnicich s rodinyma barakama problem.
ad. tve reseni. Zde dost zalezi, kolik davas rychlost na uzivatele, kolik mas na celej POP a kolik mas takovyhle POPu + celkovou konektivitu. Napis schvalne jak jsi na tom s timhle.
mno muzu te ujistit ze nejsem na zadnem panelaku, vsechno sou vysilace ve vesnicich pro rodinne domky... ale jako jasne, kdyz je spatny teren a je potreba udelat vice AP a na kazdem AP mas 10 lidi tak je to zbytecne, ale ja se snazim delat ap tak abych pokryl co nejvetsi prostor v te dane lokalite a abych mel pro kazdou vesnici treba max. 2-3 AP.... Jinak co se tyce elektriny - tady je to relativne v pohode, zalohovane mam jen paterni spoje a ve vesnici kde nejde elektrina stejne nejde klientum PC takze to neresim..... jinak spotrebu sem zatim nejak moc neresil... ono to PC stejne zere nekde kolem 30-35W...